Vakuumcsöves napkollektor rendszer újraindítása tetőfelújítás után

A megrendelő felújította a tetőt, de előtte leszerelték a működő napkollektoros meleg-víz előállító és fűtésrásegítő napkollektoros rendszert. Felújítás után a kollektorokat visszaszerelték a tetőre, de az újraindításhoz segítséget kértek.

A rendszer felépítése

A tetőn elhelyezett 3 darab 30 csöves heat-pipe napkollektor dolgozik a pincében elhelyezett HMV tartályra és fűtési pufferre egy váltószeleppel. Nyáron medencefűtés üzemel.
Vákuumcsövek a tetőn
Vákuumcsövek a tetőn

A kollektorok leszerelése

 • A pincében a napkollektor állomáson lévő egyik csapon keresztül leeresztették a töltetet egy tiszta műanyag kannába.
 • Az üres rendszert kompresszorral felpumpálták kb 2 bár nyomásra, és a maradék fagyállót kifújatták ugyancsak műanyag kannába.
 • A vákuumcsöveket egyesével kiszedegették, leadogatták és biztos helyre elrakták.
 • A bekötőcsöveket leszerelték, a pincéből érkező csöveket szigetelőszalaggal lezárták, és lehetőségek szerint biztonságos helyre kunkorgatták.
 • A kereteket leszerelték

A kollektorok visszaszerelése

Tetőfelújítás után a kereteket visszaszerelték és a csöveket visszakötötték. Az egyik cső rövid lett, ahhoz toldó csövet vásároltak. Az egyes mezőket összekötő csövek hossza módosult, azok helyett is újat vásároltak.

Csőbekötési problémák és megoldásuk

A problémák:

 • A méretre gyártatott GEBO összekötő cső végén a perem nem jól sikerült, a tömítés vagy elnyíródott vagy szivárgott
 • Ahol gyári összekötő csövet használtak, ott a perem jó volt, de szemben vele a Viega 3/4″ közcsavarok illetve 3/4″ KB réz könyökök végén a menet szinte élben végződött, ez is elnyírta a tömítést.
 • A toldás a bádog alá került, szerelhetetlen helyre.

A megoldások:

 • A méretre gyártatott GEBO összekötő cső végén nem peremet használtam, hanem ‘O’ gyűrűs csatlakozó idomot, mely állítólag 200°C-ig jó, és tapasztalatom szerint kiválóan működik. A peremes csatlakozás még ha jó is beüzemeléskor, idővel hajlamos a szivárgásra. Az “O” gyűrűs idomnál ilyen hibával eddig nem találkoztam.
 • A éles végű fittingekre 20×3/4″ csaphosszabbítót szereltem, széles végű menettel
 • A toldással a bádog alatt nem tudtam mit kezdeni, ha itt is lett volna szivárgás, ki kellett volna bontani a szép új tetőt.

Csaphosszabbító 3/4
Csaphosszabbító 3/4″
Csaphosszabbító beépítés
Csaphosszabbító beépítés

A vákuumcsövek visszaszerelése

A csöveket a visszaszereléshez így készítették elő:

 • a heat-pipe babákat szépen megtisztították a régi hőpasztától
 • A csöveket nedves ronggyal szépen lemosták
 • a heat-pipe babákat szépen vékonyan bekenték hőpasztával

Feltöltés

Feltöltés előtt ellenőriztem a tágulási tartály előfeszítési nyomását. Mivel a rendszert 3 báron terveztem járatni, a 2 bár előfeszítést megfelelőnek ítéltem.
A rendszert először RO tisztított vízzel töltöttük fel, lelégtelenítettük és ellenőriztem a kötéseket, nincs-e szivárgás. Fontos, hogy ellenőrzés előtt meggyőződjünk arról, hogy van áramlás a rendszerben, különben elképzelhető, hogy valahol még egy nagy légbuborék áll a rendszerben, aminek a szivárgása nem tapintható ki.
A feltöltéshez motoros szivattyút használtam, de lehetett volna kézi feltöltő pumpával is.
Ezután leeresztettük a vizet és kifúvattuk a maradékot. Majd betöltöttük a fagyállót. Amint a nyomás elérte a 2 bárt, kézi üzemben elindítottam a szivattyút, majd miután volt rendes keringés és a szivattyú elhalkult, a motoros szelepet átváltva kilégtelenítettem a másik ágat is.


Tovább az eszköztárra