Elfuserált napkollektor rendszerek

Itt gyűjtjük össze mindenki okulására napkollektoros rendszereknél tapasztalt hibákat. Szerencsére nagy részüket nem mi követtük el.

Nem ringatom magam abban az illúzióban, hogy egy tapasztalt kivitelező okulhat ezekből. Nekik már megvannak a bevett módszereik, azokon akkor sem változtatnak, ha az esetleg rossz. De megrendelőként sem árt, ha kicsit belátunk a dolgok mögé.


Balatonszemes, Ady Endre u
Vákuumcsöves napkollektor rendszer meleg víz előállításra és fűtésrásegítésre

A megrendelő az egyik ismerősétől vásárolt 4 db 16 csöves napkollektort a panzió meleg víz ellátására és fűtésrásegítésre. Beüzemelés után nem működött megfelelően, ezért átalakították. Ezután sem működött rendesen, ekkor alakítottuk át mi is.

Napkollektorok az udvaron déli irányba fordítva kaptak helyet, de a környéken lévő hatalmas fák kora délutántól leárnyékolják az egész udvart

Napkollektorok az udvaron déli irányba fordítva kaptak helyet, de a környéken lévő hatalmas fák kora délutántól leárnyékolják az egész udvar

Az egyik vákuumcső keret is meghibásodott

Az egyik vákuumcső keret is meghibásodott, ki kellett cserélni

A vákuumcsövek silány minőségűek

A vákuumcsövek silány minőségűek, néhány év után sorra veszítették el a vákuumot

A csomagban szereplő kínai szabályzó nem volt alkalmas a speciális feladatra, le kellett cserélni

A csomagban szereplő kínai szabályzó nem volt alkalmas a speciális feladatra, le kellett cserélni

A csövek szigetelése

A csövek szigetelésére gyönge minőségű és vékony falvastagságú csőhéjat alkalmaztak a földfelszín alatt a talajban is. A hőveszteség jelentős.

Szélkerék

Ekkora épület és fák közelébe nem szabad szélkereket telepíteni


Budapest XII, Moha utca
Napkollektor rendszer meleg víz előállításra és fűtésrásegítésre és medence fűtésre

Nagy napkollektor rendszer, melynek feladata a meleg víz előállításán felül a fűtésrásegítés és a medence fűtése lenne.

Napkollektorok az udvaron ívesen elhelyezve

Napkollektorok az udvaron ívesen elhelyezve. Ebből adódóan a csatlakozó fittingek a kollektorok között töréssel csatlakoznak egymáshoz, több helyen szivárogva. Ezért aztán a rendszer állandóan lelevegősödik, leáll a keringés és forr a fagyálló. Ezért van letakarva.

Meglepő, de a rendszerben sehol nem volt légtelenítő. Eredetileg ugyan beépítettek egyet, de valakinek a javaslatára eltávolították.

Elvi vázlat a felmérés idején

Elvi vázlat a felmérés idején. a kollektorok vagy a meleg vizet állítják elő, vagy pedig a 7m3-es puffert fűtik. Látható, hogy az uszoda fűtés nem szerepel a vázlaton, jóllehet ez volt a rendszer egyik alapvető célja. Az uszoda fűtésére a napkollektor rendszer úgy tud rásegíteni, ha a gázkazán is üzemel, és a jobbra lent látható hőcserélőn keresztül a 7m3-es pufferből rámelegít. Így az uszodafűtés egyrészt a gázkazánhoz kötött, másrészt két hőcserélőn keresztül két hőfoklépcsővel, tehát kevéssé hatékonyan üzemelhet.

Látható a vázlaton egy már kikötött hőcserélő is. A feladata egy kissé homályos, feltehetőleg azért kötötték ki, mert nem is volt rá szükség

Napkollektor szabályzó

A rendszer szabályozását egy kereskedelemben kapható kész szabáyzóval próbálták megoldani, de az nem illeszkedett tökéletesen a feladathoz. Ezért sem volt lehetséges az uszodavíz fűtést érdemben megvalósítani.

Elvi vázlat javaslat

Elvi vázlat javaslat

A javasolt átalakítás lényege az lett volna, hogy kialakítjuk az uszodavíz fűtésének lehetőségét a gázkazántól függetlenül.. Az egymás mellett látható három szivattyú lehetővé tette volna, hogy a kollektorok a meleg vizet, a 7m3-es puffert és az uszodát is fűthessék egymástól függetlenül vagy akár egyszerre is.

Természetesen a szivárgásokat is meg kellene szüntetni.


Tovább az eszköztárra