Bojler rákötése a központi fűtésre

Ha két hőcserélő van

Ha az alsó hőcserélőt már felhasználta a napkollektorhoz, akkor a fölső hőcserélőt kösse rá a központi fűtésre. És nem fordítva. De ha napkollektort nem telepít, akkor elég a szimpla hőcserélő is, és azt kösse be ugyanígy.

Egyszerűsített bekötés

Ha az alsó hőcserélőt már felhasználta a napkollektorhoz, akkor a fölső hőcserélőt kösse rá a központi fűtésre. És nem fordítva. De ha napkollektort nem telepít, akkor elég a szimpla hőcserélő is, és azt kösse be ugyanígy.

Készítsen egy leágazást a központi fűtés rendszeren a bojler alá úgy, hogy a flexibilis bekötőcsövek elérjék feszülés-mentesen a csővégeket. Az előremenő vezeték végére kézi szabályzószelep, a visszatérőre elzárócsap kerülhet. Ezek a szelepek nem feltétlen szükségesek, de megkönnyítik a karbantartási munkát.

Bojler hőcserélő rákötése kazánra pót-szivattyú nélkül
Bojler hőcserélő rákötése kazánra a legegyszerűbb módon

Ez a bekötés akkor alkalmazható, ha a bojler szintje fölött nincsen radiátor, és nincs szükség a meleg víz gyors után-termelésére.

A flexibilis csöveket alulról úgy kösse be, hogy szükség esetén a bojler alsó műanyag burkolatát le tudja ereszteni.

Az előremenő oldalt a hőcserélő tetejére, a visszatérőt a hőcserélő aljára kösse.

Ha a bojler szintje fölött is van radiátor

Ha a bojler szintje fölött is van radiátor, akkor meg kell akadályozni, hogy állásidőben a bojler kazánként működjön és gravitációsan fűtse a fölötte lévő radiátor vagy radiátorokat. Mert akkor lehűl benne a meleg víz.

Beépíthet motoros szelepet a hőcserélővel sorosan, de egyszerűbb és olcsóbb ha rugós visszacsapó szelepet használ. Az ebben található rugót a szivattyú ki tudja nyitni, de a gravitáció nem.

Bojler hőcserélő rákötése kazánra pót-szivattyú nélkül
Bojler hőcserélő rákötése visszacsapószeleppel

Bekötés motoros szeleppel

Bojler hőcserélő rákötése motoros szeleppel
Bojler hőcserélő rákötése motoros szeleppel
Ha motoros szelepet használ, akkor azt valahogy vezérelni is kell.

Gravitációs rendszer esetén

Ha nincs szivattyú, akkor be kell építeni egyet. Vagy az egész fűtési rendszert kell átalakítani szivattyússá, vagy ha ezt nem akarja, akkor csak a hőcserélő körbe kell betenni egyet.
A szabályozást mindenképp célszerű hőmérséklet különbség alapján végezni, mert különben a radiátorok felől is szívhat vizet.

Bojler hőcserélő rákötése kazánra pót-szivattyú nélkül
Bojler hőcserélő rákötése gravitációs (szivattyú nélküli) rendszerre

Bekötés pót-szivattyúval gyors melegvíz-készítéshez

Ha gyors meleg-víz utánpótlást akar azért, mert több meleg vizet használnak egy este, mint amennyi a bojlerben van, akkor célszerű pót-szivattyút beépíteni:

Bojler hőcserélő rákötése kazánra pót-szivattyúval
Bojler hőcserélő rákötése kazánra pót-szivattyúval

Ezzel a megoldással a meleg-víz előállítás függetlenné válik a fűtéstől. Így akár nyáron is lehet a kazánnal meleg vizet előállítani. Ha nem rak túl sok tüzelőt a kazánba, akkor nem fogja befűteni a házat.

A második szivattyú szabályozását univerális szabályzóval célszerű megoldani. Ha napkollektor is lesz a rendszerben, akkor csak ki- és bemenet bővítésekre van szükség.

Célszerű a fűtési szivattyút is a szabályzóról működtetni. Így ugyanis megvalósítható a következő szabályozás:
Ha nem elég meleg a használati meleg víz, akkor a fűtési szivattyú nem indul el, hanem csak a bojler fűtés szivattyú. Így a kazán vize hamar felmelegszik, és a víz fűtése intenzív. Ha a kazán vize túlmelegedne (pl 85°C), akkor ideiglenesen beindul a fűtési szivattyú is, de csak amíg a kazán egy picit visszahűl (pl 80°C)

Légtelenítés

A hőcserélő légtelenítéséhez az összes radiátort le kell zárni, hogy a keringető szivattyú az összes vizet a hőcserélőn keresztül forgassa. Így tudja a levegőt kitolni a hőcserélőből. Légtelenítés után nyissa ki az elzárt radiátorszelepeket, és ha szükséges, a kézi szabályzószeleppel állítsa be a hőcserélőn az átfolyó vízmennyiséget.

Ha szükséges, a belépő oldalon a legfelső ponton helyezzen el egy automata légtelenítőt.

Vezérlés

Ha nincs pót-szivattyú és motoros szelep sem

A kazánon a termosztátot legalább 50 fokra állítsa. Erre azért van szükség, mert a kazán leállásakor a bojlerben lévő víz körülbelül erre a hőmérsékletre visszahűl.

Egyetlen csőtermosztáttal (nem javasolt)

Elfogadható kompromisszum lehet egy kb 50 °C-ra állított csőtermosztát is az előremenő csövön.

  A csőtermosztát hátrányai :

 1. 50 °C alatti fűtővízzel nem működik
 2. A bojlert mindig visszahűti 50 °C-ra
 3. A szivattyú későn indul
 4. A szivattyú akkor is megy, amikor már nem kellene

Két termosztáttal

A bojler saját termosztátját sorba köti a keringető szivattyú termosztátjával. A pót-szivattyú illetve motoros szelep akkor üzemel, ha megy a keringető szivattyú, és a bojler fűtést kér.

 • Kialakítása egyszerű és olcsó
 • Fix értékekkel dolgozik, nem veszi figyelembe a két hőmérséklet viszonyát egymáshoz képest. Addig nem indul el, amíg a kazán üzemi hőmérsékletet el nem ér, akkor sem, ha a bojler teljesen hideg

Szabályzóval

Ráköti a pót-szivattyút vagy motoros szelepet a szabályzóra.

 • Szükség van még két érzékelőre:

  1. Bojler hőmérséklet
  2. Fűtővíz hőmérséklet
 • Figyelembe veszi a hőmérsékletek viszonyát, amit lehet, működik.
 • Többlet költségek
  A napkollektoros rész vezérlésével együtt a következő be és kimenetekre van szükség:

   Bemenetek:

  1. Napkollektor
  2. Bojler lent
  3. Kazán
  4. Bojler fönt
   Kimenetek:

  1. Napkollektor szivattyú
  2. Ház fűtés szivattyú
  3. Bojler fűtés szivattyú

  vagyis kell a napkollektor vezérléshez szükséges be és kimeneteken felül két bemenet bővítés és két kimenet bővítés.
  Kell továbbá még egy szivattyú.

 • Előnyök
  Rendkívül gyors lesz a meleg-víz utánpótlás a fűtési szezonban. Ha a tinilány teleengedte a kádat és kihasználta az összes meleg-vizet, mire kikeveredik a fürdőszobából, újra lesz elfogadható hőmérsékletű víz.

A gyakorlati kivitelezés nehézségei

Érintésvédelem

A védőföld bekötéséről ne feledkezzen meg. Az alaplapon található összes fémalkatrészt rá kel kötni a védőföld hálózatra, főleg ha villamos fűtés is van. A bekötőcsöveket a biztonság illetve a megkülönböztethetőség kedvéért tekerje be piros illetve kék szigetelő szalaggal.
Sok esetben a bojler vezetékek végén a tűzősaru nincs leszigetelve. Ezeket célszerű zsugorcsővel vagy szigetelőszalaggal leszigetelni, és úgy rátolni a helyükre.
A villamos fűtés tűzősarui
A villamos fűtés tűzősarui szigetelőszalaggal leszigetelve. Sokkal elegánsabb megoldás a zsugorcső, de ritkán van kéznél

Szűkös hely

A csatlakozó csövek miatt a villamos fűtés hőkorlátozója nem maradhat a helyén, azt is tekerje körbe szigetelő szalaggal.
A vezetékeket és kapillárcsöveket úgy igazítsa el, hogy ne feszüljenek.
A fedél alatt a csövek és a kábelek
A fedél alatt a csövek és a kábelek szépen elrendezve


Tovább az eszköztárra