Napkollektor rendszer javítása

A napkollektor rendszerek telepítésekor a várható élettartam évtizedekben mérhető, de ha a rendszer karbantartás nélkül marad, néhány év múlva felmondhatja a szolgálatot. A leggyakoribb hibák a következők:.

A napkollektor szétfagyott

Sajnos néha ez a triviális hiba is előfordul. A napkollektor javításáról itt olvashat.

A fagyálló töltet elveszítése

Szivárgás

A töltetvesztés oka

Habár a rendszer tömörségét a legtöbb kivitelező ellenőrzi telepítés után, előfordulhat, hogy egy nagyon pici szivárgás következtében a rendszer töltet szép lassan elfogy.
Beüzemeléskor egy átlagos rendszer kb 15-25 liter fagyálló keverék töltetet tartalmaz. Ha valahol minden nap csak egy csepp szivárog el, évek alatt az is jelentős mennyiségű lehet. A kócozásoknál, tömítéseknél úgy tud elszivárogni a töltet, hogy nagyon nehéz észre venni.
Szivárgó tömítés
Szivárgó tömítés

Készülékek elöregedése

Motoros szelepek

Gyenge minőségű, koszos vagy túl meleg közeggel dolgozó motoros szelepek tengely tömítéseinél kialakulhat jelentős szivárgás.
Motoros szelep szivárog

A karbantartás szükségessége

Véleményem szerint a napkollektoros rendszer évenkénti üzemellenőrzést, karbantartást igényel. Ha egy év alatt a töltet nem csökken 1 bár alá, akkor megítélésem szerint a töltetveszteség elfogadható mértékű.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gondos kutatással feltárt összes szivárgást ki kell küszöbölni, és akkor a rendszer legalább egy évig gond nélkül működni fog. Lehet, hogy lesz szivárgás itt-ott, de egyrészt ezeket szinte lehetetlen megtalálni és persze kijavítani is, másrészt viszont nem okoznak problémát. Ha viszont évente többször kell után-tölteni, akkor van valahol egy látható hiba.
Szerencsés esetben egyáltalán nincs szivárgás.

Mit tehet a megrendelő?

Három lehetőség közül választhat

  • Nem tesz semmit, abban bízik, hogy nem lesz baj
  • Évente legalább egyszer vet egy pillantást a rendszer nyomását jelző műszerre, lehetőleg este, ha a kollektorok már kihűltek. Ha a nyomás 1 bár alatt van, után-tölti
  • Feliratkozik karbantartási hírlevelünkre, így a következő tervezett karbantartási körutunkról időben értesül
  • Karbantartási szerződést köt valakivel, például velünk

Alacsony nyomás a napkollektor rendszerben
Alacsony nyomás a napkollektor rendszerben
Ha van a rendszeren kézi pumpa, ( a mi rendszereinken mindig van) akkor egyszerűen töltse föl a rendszert 2 bárig. Ne feledkezzen meg a légtelenítésről!

Ha nincs pumpa, akkor hívjon szerelőt, vagy rendeljen tőlünk egy pumpát illetve némi fagyállót.

Érzékelő meghibásodás

Leggyakrabban a kollektor érzékelő hibásodik meg. Ki van téve az időjárás hatásainak, és a napkollektor szélsőséges hőmérsékletének is. Ráadásul ezt a legnehezebb kicserélni. Vállalkozó szellemű napkollektor tulajdonosok azonban kicserélhetik önállóan is, vagy szerelőt kell hívni. Általában PT1000 érzéklelő szokott ott lenni, de ezt minden esetben tisztázni kell.

Tünetek

  • A szabályzón a hibás érzékelő nem jelzi a hőmérsékletet, esetleg hibajelzés látható
  • A szivattyú folyamatosan jár
  • A szivattyú egyáltalán nem jár

Teljes káosz

Ha bonyolult, például fűtésrásegítéses rendszere van, akkor jó eséllyel olyan szabályzója vagy szabályzó rendszere van hozzá, amelyen nem ismeri ki magát. Nem tudja, hogy mit jelentenek a kijelző jelzései, mit csinál éppen a rendszer és tényleg azt kellene-e csinálnia.
Nehezen értelmezhető szabályzó jelzések
Nehezen értelmezhető szabályzó jelzések

Így aztán előfordul, hogy évek óta nem működik a rendszer anélkül, hogy valaki észre venné. A képen például úgy tűnik, hogy működik a rendszer, hiszen 50 fok körüli hőmérsékleteket látunk. Igaz nem tudni, hogy minek a hőmérséklete ez. A napkollektoros körből azonban már régen elszivárgott a fagyálló jelentős része, ezért az a kör nem működhetett. A pufferek viszont melegek voltak, mert a gázkazán felfűtötte őket, jóllehet, ezt semmi nem indokolta. Így fűtésrásegítés helyett egy kis energiapazarlás történt ki tudja mióta.

Megoldás lehet az univerzális szabályzónk felszerelése.


Tovább az eszköztárra