Napkollektor javítása

Ki javít manapság napkollektort? Senki, mert fel sem merül a gondolat. A sík napkollektor ritkán hibásodik meg, de ha mégis, akkor sok esetben javítható.
A vákuumcsöves napkollektor tapasztalatom szerint gyakrabban hibásodik meg, mint a síkkollektor, de sok esetben az is javítható.

A síkkollektor javítható hibái

Szétfagyás

Ez akkor fordulhat elő, ha elkövette azt a hibát, hogy későn ürítette le a tavasztól őszig működő rendszer, vagy nem volt elég tömény a fagyálló. Ekkor a hőelnyelő sérül, azzal kell valamit kezdeni.
A réz hőelnyelő javítható.

Hőelnyelő kiszerelése

Javításhoz le kell szerelni a sérült napkollektort a tetőről, majd ki kell szerelni a hőelnyelőt.(ld lejjebb)

A hiba behatárolása

Ezután nyomás alá kell helyezni a hőelnyelőt. Két átlós kivezetést le kell dugózni. Az egyik szabad csonkra rá kell kötni a kerti tömlőt. A negyedik csonkra csapot célszerű tenni, hogy ki tudja ereszteni a levegőt.
Ha már jól spriccel, akkor meg kell jegyezni, hogy hol a hiba. Általában csak egy hiba van egy hőelnyelőn, de azért jól nézze át.

Előkészület a forrasztáshoz

Ha a lyuk a vékony csövön van, amire réz lemezt is forrasztottak, akkor a hiba köré rajzolni kell a lemezre egy 15cmx15cm négyzetet. Valamelyik függőles oldalt meghagyva három oldalon végig kell vágni a lemezt. Erre alkalmas a papírvágó olló, de a cső közelében csak tépni lehet. Vagy használjon szikét.Fejtse le a körbevágott lemezt a csőről.
Tisztítsa meg a hiba körül a csövet fémtisztára. A forrasztóón maradékát is távolítsa el.
Ha szétnyílt a cső, fogóval nyomogassa vissza úgy, hogy ne legyen hézag.

A forrasztás

És most jön a lényeg: acetilénnel szilfosz felhasználásával forrassza meg. Ha nincs otthon acetilén, kérjen lakatostól segítséget. Nem érdemes forrasztólámpával kísérletezni, mert nem lesz tökéletes, és kezdheti az egész munkát elölről.
Ha a lakatos azt mondja, hogy nincs neki szilfosz, kérjen tőlünk, egy borítékban szívesen küldök egy szálat, ami bőven elég.

Összeszerelés

Forrasztás után újra nyomás-próbázzon, kritikus szemmel vizsgálja végig az egészet.
Ha a felhajtott lemezt nem forrasztja vissza, az sem nagy baj, de legalább szépen igazítsa vissza.

Megsérül a menet

Ha ferdén tekeri be az alumínium hőelnyelőbe a közcsavart, vagy túlságosan meghúzza, akkor a menet tönkremegy, illetve a cső vége szétnyílik.

Menet javítása

A hibás részt, vagy inkább egy fél centivel nagyobb darabot vágjon le. Új menetet 3/4″ menetfúróval készíthet. Ha nincs, tudunk küldeni kölcsönbe. De a csonk jóval rövidebb lesz, ezért lehetőleg oda kerüljön, ahol dugó kerül rá.

Ha nem sikerül a menet javítása

Nincs mese, ki kell cserélni a hőelnyelőt.

Elektrolitikus korrózió

Ha az alumínium napkollektort közvetlen vízmelegítésre használja, és klór kerül bele, akkor a töménységtől függően előbb utóbb kilyukad. Ez az idő lehet fél év, de szerencsés esetben több év is lehet.

Üvegtörés

Gyorsan lekopogom, keményfán, hogy jégeső miatt még nem kellett napkollektort javítanunk. Az viszont már többször előfordult, hogy pakolászás közben az egyik napkollektor felborult, és összetört benne az üveg.

A síkkollektor nem javítható hibái

Ha kilyukad az alumínium hőelnyelő, az gyakorlatilag nem javítható. Viszont cserélhető, ha tőlünk vette a napkollektort.

A hőelnyelő cseréje

Összekötő csövek leszerelése

Összekötő csövek leszerelése

Napkollektor leszerelése

Napkollektor leszerelése. Le kell fúrni a napkollektorról a rögzítő popszegecseket. Maguk a tartók a helyükön maradnak.

Csőkiállás eredeti méret feljegyzése

Csőkiállás eredeti méret feljegyzése. Ez azért kell, mert az új hőelnyelőbe ugyanígy kell majd betekerni a közcsavarokat. A napkollektor így fog majd pontosan a helyére kerülni anélkül, hogy a napkollektorra új rögzítőfuratokat kellene fúrni.
Azt is jegyezze fel, hogy melyik volt a teteje, illetve az alja

Üveg rögzítőkeret leszerelése

Üveg rögzítőkeret leszerelése

Üveg kiemelése

Üveg kiemelése. Cuppantók nélkül is ki lehet venni az üveget, de sokkal nehézkesebb.

Napkollektor egyik oldalának leszerelése

Napkollektor egyik oldalának leszerelése. Célszerű a kollektor széle alá egy hosszú deszkát tenni, hogy a rövidebb oldalak ne hajoljanak le. A másik hosszú oldalt nem kell leszerelni

Hőelnyelő kiemelése

Hőelnyelő kiemelése. Előzőleg a védőkarikákat le kell venni. A Marci jobb kézzel kinyomja a gumikarikából a hőelnyelő kiálló csonkját. Ugyanígy kell az új hőelnyelőt visszahelyezni. Utána vissza kell szerelni a napkollektor oldalát.

Oldalszigetelés igazítása

Oldalszigetelés igazítása

Gumikarika visszahelyezése

Gumikarika visszahelyezése

Üveg visszahelyezése

Üveg visszahelyezése.

Üveg melletti hézag

A gumi mellett körben mindenhol kell maradjon legalább 1mm hézag, hogy az üvegrögzítő keret a helyére tudjon menni.
A üvegrögzítő keretet célszerű egy számmal vastagabb csavarral visszaszerelni. Eredetileg 3,9×9,5 mm-es önfúró csavarral szerelik, ezért javaslom a 4,2X9,5mm-es vagy esetleg 4,8×9,5 mm-es, nem önfúrós lemezcsavar használatát. Ezekkel sokkal stabilabban rögzíthető a keret, és nehezebb a menetet megszakítani.

A vákuumcső elveszíti a vákuumot

Tünetek

A hibás vákuumcső színe megváltozik.
A vákuumcsövek silány minőségűek
A gyenge minőségű vákuumcsövek néhány év után elveszíthetik a vákuumot

Javítása

A hibás csövet ki kell cserélni. Szerencsére a kereskedelemben kapható különféle vákuumcsöves kollektorban sok esetben ugyanaz a cső van. Ha megszűnt a forgalmazó cég, vagy már nem forgalmaz napkollektor, vagy csak külön csövet nem forgalmaz, jó eséllyel lehet találni csereszabatos csövet.

Heatpipe hiba

A hiba oka

A vákuumcső 200℃ főlé is tud melegedni állásidőben. Ha a rendszer úgy készült, hogy ilyen állapot is fel tud lépni, akkor induláskor a vákuumcsöves kollektorba belépő viszonylag hideg fagyálló hősokkot okoz. Ez idővel elvezethet oda, hogy a heat-pipe hőátadó megreped és a benne lévő freon elszökik. A cső nem működik többé.

Tünetek

Nincs tünet. A hibás cső színe kissé megváltozhat ugyan, de ez alig észrevehető. Ha sok cső hibásodik meg így, akkor a teljesítmény csökkenése kelthet gyanút.

Javítása

A hibás csövet ki kell cserélni, vagy legalább a benne lévő heatpipe-ot.

Gyüjtőcső hiba

Tünetek

Először a rendszerben a fagyálló nyomása lassan csökken. Szivárgásra utaló jel nincs, de utántöltés után a nyomás néhány hónap vagy hét után újra lecsökken.
Később a hibás osztón megjelenik a vízszivárgás nyoma.
Szivárgó gyűjtőcső
Szivárgó gyűjtőcső
Később a szivárgás annyira megnövekedhet, hogy feltöltés után a rendszer csak 1-2 napot tud üzemelni, vagy annyit sem. Ha a szivattyú jár is, a folyadék nem tud körbemenni és a napkollektor túlhevül.

Javítása

Osztót nem lehet külön vásárolni, ezért vagy ki kell cserélni a teljes napkollektort, vagy pedig meg kell javítani a hibás osztót.
Ilyenkor sajnos kiderülhet az is, hogy a rendszeres túlmelegedés miatt a purhab szigetelés a cső mellet megégett.
Megégett purhab
Megégett purhab a vákuumcsöves napkollektor belsejében

Hibás osztó javítása

Szét kell szerelni a lemez burkolatot, és ki kell kotorászni a purhabot addig, amíg a hibás rész előkerül.
A hibás rész feltárása
A hibás rész feltárása


Tovább az eszköztárra