Napkollektor túlmelegedés

Abból kel kiindulni, hogy ha süt a nap, akkor nem szabad – legalábbis véleményem szerint – magára hagyni a napkollektort mondván, majdcsak elviseli. Hanem meg kell határozni egy max hőmérsékletet, ami fölé nem engedjük. Ez az, amit egyetlen gyártó sem ad meg.

Valójában nem csak a napkollektort féltem annyira, hanem inkább a fagyállót. A fagyálló sem olcsó, ráadásul belülről tudja tönkretenni a rendszert. Sajnos a fagyálló forgalmazója sem nyilatkozik arról, hogy meddig szabad a fagyállót hevíteni.

Azt viszont tapasztalatból tudom, hogy a fagyálló egy idő után nagyon csúnya tud lenni: fekete, üledékes és savas. Ez részben a gondatlan üzembe helyezésre vezethető vissza, de a rendszeres túlhevítés is megteszi a magáét. Az üledéket el lehet távolítani, de a savat már jóval nehezebb, ezzel nem próbálkoznék.

A napkollektor hőjét el kell szállítani

De hová? Legtöbb esetben csak a bojlerbe lehet.

Nyáron a bojlerben kívánt hőmérséklet lehet alacsony pl 45 fok. Tehát csak eddig fűtünk. E fölé csak akkor megyünk, ha a kollektor eléri a beállított max hőmérsékletet.

Mivel lehet a bojlert hűteni

  • Éjjel a bojlert a napkollektorral visszahűthetjük az előírt pl 45 fokra.
  • Ha a bojlert a kazánnal is fűtjük, akkor nappal is lehet hűteni a bojlert szükség esetén: keringetjük a kazán-bojler körben a vizet, a kazán pedig majd a kémény felé kihűl.
  • A cirkulációs szivattyú üzemeltetése rengeteg veszteséggel jár. Ezért nem használja senki még ott sem, ahol drága pénzért kiépítették a visszakeringető rendszert. De ha rá van kötve a szabályzóra, ezt is lehet hűtésre használni, és persze az üzemi veszteséget minimalizálni.

Ezek a módszerek akkor használhatóak, ha a szabályzón a megfelelő üzemállapot beállítható. A mi szabályzónkkal szinte bármilyen üzemmód kialakítható. De persze lehet szenvedni termosztátokkal, relékkel is.

Elrontjuk a szigetelést

Ha a rendszer olyan, nyáron egy kissé el lehet rontani a szigetelését. Például le lehet venni a könnyen rápattintható fagyálló oldali csövekről a szigetelést.


Tovább az eszköztárra