Napkollektoros melegvíz házilag

Ha nem csupán a melegvíz-előállításon, hanem a beruházási költségen is szeretne takarékoskodni, arra többféle lehetőség kínálkozik. Ezeket próbáljuk itt csokorba szedni

Új melegvíz-tároló helyet használhatja a meglévő villanybojlert.

Ha Hajdú bojlere van, abba tehet belső hőcserélőt.

Napkollektoros bojler alaplap

Napkollektoros bojler alaplap

Gyártsa le maga a bojler alaplapot is

Persze csak ha tudja. Csak haladóknak! Viszont a csőspirált is meg lehet nálunk készen vásárolni, ennyivel könnyebb a feladat.

Csőspirál 15-ös csőből

Csőspirál 5 méter 15-ös csőből

Csőspirál belseje

Csőspirál belseje

Sok esetben más gyártmányú tartályba is tudunk egyedi belső hőcserélőt gyártani, ha van a tartályon egy tisztítónyilás legalább 100-as átmérőjű lyukkal. Ha a tartály nem ilyen, akkor is használhatja hőcserélő nélkül tavasztól őszig, vagy külső hőcserélővel akár egész évben is.

Hagyja el a napkollektor állomást

A napkollektor állomás helyett használhat egy gépjármű tágulási tartályt a legfelső ponton beépítve. Így a szivattyút ugyan nem, de a tágulási tartályt, nyomásmérőt, biztonsági szelepet, a töltőpumpát és a konzolt megtakaríthatja.

Gépjármű tágulási tartály a legfelső pontont

Gépjármű tágulási tartály a legfelső pontont

A szabályzót is elkészítheti házilag

A szabályzót esetenként egyesek helyettesítik egy kollektorra szerelt termosztáttal. Ez a megoldás is működik, de a termelt energiát erősen csökkenti. Nem javaslom.
Viszont ha nem riad vissza egy kis forrasztgatástól, akkor a
kereskedelemben kapható egységcsomagból meglepően olcsó szabályzót készíthet. Csak haladóknak!
Kérdés, hogy megéri-e a fáradságot és a kompromisszumokat, ha a mi napkollektor szabályzónkkal hasonlítja össze.

Hasznosítsa azt, ami a sufniban porosodik

A csőszereléshez nem kell megvenni a boltban a gumis bilincset, hanem 50-es vagy 40-es PVC-cső hulladékot is hasznosíthat erre a célra. Ez a megoldás azért is előnyösebb, mert nem kell a bilincsnél elvágni a szigetelést, kisebb a hőveszteség.

Szigetelt cső rögzítése

Szigetelt cső rögzítése

A munkadíjból is lehet lefaragni

Takarékoskodhat a munkadíjjal is. A napkollektoros rendszer telepítése első látásra nem tűnik egyszerű feladatnak, de általában házilag is megoldható a napkollektor telepítési segédletünk használatával. A leginkább hajmeresztő része a kollektorok felszerelése és bekötése a tetőn, de kérésre a munkának csak ezt a részét is elvégezzük.

Napkollektor elkészítése házilag

A napkollektor házilag is elkészíthető.
Házilag készülő napkollektor

Házilag készülő napkollektor

Ehhez nálunk kész alumínium napkollektor hőelnyelőket lehet vásárolni, vagy akár réz napkollektor hőelnyelőt is.
Egy dobozt csinálni néhány méter gipszkarton profilból, kb. két négyzetméter lemezből és némi kőzetgyapotból, nem egy műszaki bravúr. Az üveget sziloplaszttal ráragasztva kész a kollektor.

Merítsen ötleteket Mercz Attila képeiből

Spórolja ki a fagyállót (ha meri)

További lehetőség a beruházási költség csökkentésére, ha fagyállós rendszer helyett tavasztól őszig üzemelő termoszifonos rendszert választ. Ezt ugyan télire le kell ereszteni, viszont nem kell hozzá napkollektor állomás, szivattyú és vezérlés. Ellene szólhat a kollektorok vízkövesedése, de a gyakorlatban ez nem valós probléma, főleg ha betartja a beépítési útmutatóban írottakat. Sokkal inkább az szokott előfordulni, hogy nem engedik le a vizet ősszel időben, és a kollektor szétfagy. Ezért ez a rendszer fokozott óvatosságot igényel.

Bármilyen rendszer készül, ha kéri, mi tételes ajánlatot adunk. Célszerű ezt átmazsolázni, hátha van benne olyan anyag is, ami otthon porosodik. Ezeket kihúzva az ajánlatból, tovább csökken az összeg.

Kapcsolódó cikkek:


Tovább az eszköztárra