Napkollektor szabályzó beüzemelése

A szabályzó elhelyezése

A szabályzó helyének kiválasztásakor a következőket vegye figyelembe:

  • Száraz hely, csepegő víztől mentes
  • Nem túl hideg, nem túl meleg. A padlás vagy a pince megfelelő, de ne tegye például a kazán forró füstcsövének közelébe vagy fölé.
  • Jól látható legyen, hozzá lehessen szemből férni
  • Legyen fölötte egy akkora szabad hely, ahová a dobozfedél a doboz fölé elhelyezhető

napkollektor szabályzó leszerelt fedéllel

Bekötéshez, paraméterek esetleges állításához célszerű a fedelet így felszerelni

nagy dobozos szabályzó leszerelt fedéllel
Nagy-dobozos szabályzó leszerelt fedéllel

nagy dobozos szabályzó leszerelt fedéllel
Kicsi univerzális szabályzó panelrajz

Az érzékelők bekötése

Mindegyiket a saját helyére

Az érzékelők nagyjából egyformák, de a gyártási szórásból adódó hiba csökkentése érdekében minden érzékelő ellenállását jeges vízben megmérjük. A mért ellenállást az érzékelő kábel végére felírjuk.
Ide írjuk az érzékelő nevét is (például kollektor, puffer lent).
A szabályzó programjában ezeket az apró eltéréseket figyelembe vesszük, ezért fontos, hogy minden érzékelő a neki szánt helyre kerüljön.

Ha nincs a kábel végén az érzékelő neve

Egyszerű esetben, amikor csak két érzékelő van, és ráadásul sikerült két egyformát összeválogatni, akkor az érzékelőkábel végén csak az ellenállás értéke látható. Ez esetben mindegy, hogy melyik érzékelő hová kerül.

Ha rövid a kábel

Az érzékelő kábeleket meg lehet toldani, de mindenképpen sodrott réz kábellel. Lehet kötésdobozban sorkapoccsal és érvéghüvellyel vagy forrasztva. Használhat szigetelőszalagot, de a zugsorcső szakszerűbb, főleg a gyantás kivitelű.
Az érzékelő kábelnek így új vége lesz, a biztonság kedvéért írja fel ide is a nulla fokon mért ellenállást és az érzékelő nevét.

Ha túl hosszú a kábel

Vágja le. De az új végekre tegyen érvéghüvelyt, és mindenképp írja át a nulla fokon mért ellenállást és az érzékelő nevét. Ha ezt elmulasztja, akkor ez az információ örökre elveszhet.

A szivattyúk, szelepek, egyéb kimenetek bekötése

Mit hova?

Ha szabályzó csak egy kimenettel rendelkezik, akkor sok variáció nincs.
De ha már legalább kettő van, akkor mindenképp figyelembe kell venni a szabályzó adatlapot, amelyből kiderül, hogy a kimenetek hogyan jönnek egymás után sorban.

Földelés

Ezt magyarul ekvipotenciális hálózatba kötésnek hívják. Vagyis az összes villamos készülék érinthető fém testét – szivattyút, szelepet, egyebeket – föld potenciálra kell kötni.
Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a betápláló kábel zöld-sárga vezetékét össze kell kötni az összes kimenet zöld-sárga vezetékével.
Figyelem! A földelés csak akkor hatásos, ha a betáplálás kábel zöld-sárga vezetékere valóban csatlakozik a ház földeléséhez, és az megfelelően kis ellenállású.
A földelési ellenállást minden esetben ellenőriztesse szakemberrel!

A paraméterek átállítása

Szükséges ez?

A szabályzóinkat minden esetben olyan beállítással adjuk ki, amelyek a tapasztalatok szerint tökéletesen megfelelnek. Előfordulhat azonban, hogy a rendszer egy kicsit másként működik, mint szeretné, ekkor lehet szükség az átállításra. Ha nem biztos a dolgában, akkor előbb beszéljük meg a dolgot.

A menürendszer

A beállítás kissé bonyolultnak tűnhet, de a video segítségével könnyen elsajátítható, és az esetek nagy részében nincs is rá szükség.

Minden szabályzóhoz tartozik egy menürendszer, melyben minden beállítás módosítható.
A logikailag összetartozó paraméterek menükbe vannak csoportosítva.
Minden menünek van neve, amit a kijelzőn lát, mielőtt belép az adott menübe. Például kollektor menü, kalibráció menü.
Minden paraméternek is van neve, ezt is látja, mielőtt elkezdené állítani.

Előkészület

Szerelje le a fedelet és rögzítse ahogy a fenti képen látta.
Húzza le az első kettő érzékelő stekkerét. Ez részben azért szükséges, mert takarja a gombokat, de azért is, mert a beállításhoz használt két gomb a csipnek ugyanarra a két lábára van kötve.

Belépés a menükbe

A lehúzott stekker mellet található két pici gomb valamelyikét nyomja meg. Ekkor a kijelzőn megjelenik az első menü neve, például:
Kollektor menü
Illetve egy magyarázó üzenet:
belép – – – átugrik

kollektor menu

A bal oldali gomb megnyomásával beléphet a kollektor menübe, a jobb oldali gomb megnyomásával átugorhatja azt.

A paraméterek állítása

Ha belépett valamelyik menübe, akkor először megjelenik az első módosítható paraméter neve például:
kollektor-bojler
differencia
majd néhány másodperc múlva az aktuális érték, illetve a módosításra vonatkozó tájékoztatás:
10°C
növel – – – rögzít

parameter ertek

A bal oldali gombbal növelni lehet az értékét, a jobb oldalival pedig rögzíteni és továbblépni a következő paraméterhez.

Csökkenteni az értéket úgy lehet, hogy addig növeli, amíg el nem jut a legmagasabb beállítható értékig, ezután a legkisebb beállítható értékre ugrik a kijelző.

Kalibráció

Ha azt tapasztalja, hogy valamelyik érzékelő csal, vagy inkább azt szeretné hogy csaljon egy kicsit, akkor a megfelelő érzékelőt kalibrálhatja. Ez azt jelenti, hogy a mért hőmérséklet értékhez mindig hozzáad, vagy levon egy kicsit a szabályzó még mielőtt kijelezné, vagy a szabályozásról döntene (maximálisan +/- 10 °C-ot).
Ne feledje, hogy ezzel tulajdonképpen becsapja a szabályzót.
Kalibrálásra szinte soha nincs szükség, hisz az érzékelők pontossága 1 °C-on belül van.
Ha mégis úgy gondolja, hogy csal a szabályzó, akkor vizsgálja meg, hogy az érzékelő valóban azt méri-e amit kellene. Például ha egy csőben áramló folyadék hőmérsékletét akarja mérni, akkor nem elég az érzékelőt a csőre erősíteni, hanem a csövet jól le kell szigetelni az érzékelővel együtt. Ha ezt nem teszi meg, akkor az érzékelő a környező levegő hőmérsékletét is méri.

Másik probléma lehet, ha ott akar mérni, ahol nem mindig áramlik a folyadék. Ebben az esetben a csőben pangó folyadék hőmérsékletét méri, ami különbözhet attól, amit valójában mérni akar. Ilyen eset az, amikor például egy kazán keringető szivattyúját akarja indítani és méri a kazán hőmérsékletét. Ekkor az érzékelőt legjobb lenne magába a kazán vízterébe bedugni, de ez nem lehetséges. Viszont a lehető legközelebb kell ehhez tenni.
Előremenő érzékelő túl távol a mérendő hőmérséklettől
Előremenő érzékelő túl távol a mérendő hőmérséklettől

Kilépés a menükből

Ha belépett a menürendszerbe, akkor azon menjen is végig, mert addig a szabályzó nem változtatja a kimenetek állapotát. Vagy pedig egy ki-be kapcsolással indítsa újra a szabályzót.

Ne felejtse el!

Ha végzett a beállításokkal, akkor a lehúzott stekkert dugja vissza a helyére.

Direkt üzem

Mikor van rá szükség?

Csak beüzemeléskor használja például légtelenítési célból, ha valamelyik kimenetet a bemenetek állapotától, hőmérsékletektől függetlenül folyamatosan működtetni akarja. Illetve ha esetleg meghibásodik valamelyik érzékelő és ideiglenesen folyamatosan járatni akarja az egyik szivattyút például reggeltől estig.

Hogyan lehet aktiválni?

Minden kimenethez tartozik egy jumper és egymás fölött 3 tüske.

  • Ha a jumper az alsó két tüskén van, akkor a kimenet automatikusan működik a bemenetek állapotától, hőmérsékletektől függően.
  • Ha a jumper a fölső két tüskén van, akkor a kimenet folyamatosan üzemel a bemenetek állapotától, hőmérsékletektől függetlenül.
  • Ha a jumpert leveszi, akkor a kimenet nem üzemel.

Hol vannak a jumperok?

Kicsi szabályzó esetén a panel bal felső sarkában a szalagkábel csatlakozó fölött egymás mellett sorban.

Jumperek a kicsi szabályzón
Jumperek a kicsi szabályzón

Jumperek a nagy szabályzón
Jumperek a nagy szabályzón

Nagy szabályzó esetén minden kimenethez tartozik egy fekete téglatest alakú relé, és minden jumper a megfelelő relé fölött van.

A kijelző fényerejének átállítása

Mikor van rá szükség?

Hosszú évek üzeme alatt a kijelző elhalványodhat, vagy túlságosan besötétedhet. Ez a szabályzó működését nem befolyásolja, de bosszantó lehet.

helipot

A csip mellet látható kis kék téglatest rajta egy kis csavarral egy többször körbetekerhető precíziós potenciométer.

Befelé tekerve a kijelző sötétül, kifelé tekerve pedig világosodik.
Figyelem! A potenciométer véghelyzete alig érzékelhető, könnyen túl lehet tekerni, és akkor állíthatatlanná válik. Óvatosan tekergesse!


Tovább az eszköztárra