Napkollektor réz hőelnyelő javítása

Főként direkt rendszereknél használunk réz hőelnyelős napkollektort. Ezek hajlamosak az elfagyásra ha ősszel meglepően korán jön egy fagyos éjszaka még mielőtt leürítették volna a rendszert. Ez a hiba is javítható.

A hibás cső

A hőelnyelőt ki kell szerelni a napkollektorból. Ehhez le kell szerelni a napkollektort a tetőről, és szét kell szerelni a napkollektort.
A szétfagyott cső
A szétfagyott cső. A megrendelő próbálta javítgatni, de nem sikerült neki.

Javítás csődarab betoldásával

A hibás szakaszt kivágtuk
A hibás szakaszt kivágtuk, és a végeket szép tisztára lecsiszoltuk. A forrasztóón maradványokat is teljesen el kell távolítani

A 12-es csőre lazán rá lehet fűzni a 15-ös csövet
A 12-es csőre lazán rá lehet fűzni a 15-ös csövet, melynek a belső átmérője 13 mm. A pót csövet szilfosszal hozzá forrasztottam a régi csővéghez. Ezt az anyagot használják hűtőgépekben is, ahol magas hőmérsékletet és nagy nyomást is bírnia kell.

A forrasztás még forró
A forrasztás még forró állapotában

vizes nyomatás
Az összes csatlakozási pontot le kell dugózni és a hőelnyelőt meg kell nyomatni vízzel ,vagy levegővel. Vizes nyomatásnál az átellenes ponton ki kell engedni a levegőt.

Javítás foltozással

napkollektoron csak egy kicsi repedés
A másik napkollektoron csak egy kicsi repedés keletkezett. Ezt nem kell kivágni, csak rá kell javítani szilfosszal. Előtte persze szintén meg kell tisztítani fémtisztára.

Egy kis szilfoszt olvasztok a repedésre
Egy kis szilfoszt olvasztok a repedésre és annak kb 10 mm-es környezetére

A folt még tűzforró
A folt még tűzforró. Kihűlés után újra meg kell csiszolni a csövet és a lemez hátulját is. A megrendelő csúnyán lefeszegette a lemezt, de most vissza lehet forrasztani forrasztóónnal.

A tető helyreállítása

a tető romokban
A megrendelőnél otthon a tető romokban hever. Várja a javított hőelnyelőket.

A mező javítás után
A mező javítás után. Olyan mint az új, csak kissé rusztikusabb. Valójában semmi nem látszik


Tovább az eszköztárra