Napkollektor vegyszeres mosása

Mikor szükséges?

Csak rendkívül elhanyagolt napkollektor esetén lehet rá szükség. Eddig csak olyan esetekkel találkoztam, amikor a napkollektor rendszer hosszú időn át (akár évekig) üzemen kívül volt úgy, hogy közben a fagyállót nem eresztették le. A képeken látható kollektoroknál eredmény az lett, hogy teljesen eltömődtek, a rácsatlakoztatott kerti slag semennyi vizet nem tudott átnyomni rajtuk.
Persze a fagyállót nem egyszerű leereszteni, illetve ha sikerül, akkor másfajta, a túlmelegedéssel összefüggő problémák léptek volna fel. Tanulság: a napkollektor rendszert nem lehet szakszerűen üzemen kívül helyezni, azt használni kell.

A mosóállomás felépítése

A mosáshoz 3 liter 20%-os ecetet használtam, melyet egy napkollektor töltőpumpával töltöttem a kollektorba.
A túlsó oldalon egy csapon lehetett az ecetet kiereszteni. A pumpa felőli oldalon is volt egy ürítőcsap, ide később egy bizonsági szelepet is felraktam, hogy az ecettel feltöltött kollektort magára lehessen hagyni a túlnyomás veszélye nélkül.
A legmagasabb ponton egy csap volt a légtelenítéshez.
Egy visszacsapó szelepen keresztül egy kompresszort is rácsatlakoztattam nemcsak a nyomás megnövelése érdekében, hanem azért is, mert a levegő könnyebben utat talál a duguláson át.
Mosóállomás elvi rajz
Mosóállomás elvi rajz

A mosás menete

Megvártam, hogy szép napsütéses idő legyen, hogy az ecet jobban hasson. Ahogy betöltöttem az ecetet és elértem a 3 bár nyomást, nem történt semmi. A túl oldalon nem jött ki semmi. A kompresszor elindításával a nyomást 6 bárra növeltem, de ez sem segített.
Leeresztettem a nyomást és megcseréltem a ki és bemeneti oldalt. Ide is töltöttem ecetet majd 6 báron levegőt de hiába.
Mosóállomás a gyakorlatban
Mosóállomás a gyakorlatban
A cserét még néhányszor megismételtem, illetve megpróbáltam a kollektor másik oldalát megemelni.
Kollektor átbillentve
Kollektor átbillentve
Egyszer csak megindult a folyadék, de aztán hamarosan megint leállt. Mint kiderült a szennyeződés eljutott az ürítőcsapig és azt eltömítette. A csap kitakarítása után már nem tömődött el újra.
Kollektorból kimosott szennyeződés
Kollektorból kimosott szennyeződés ami a csapot eltömítette

Az eredmény

A kollektort még néhányszor feltöltöttem ecettel illetve egy órára feltöltve hagytam. Közben többször kifújattam levegővel. Végül a kollektor teljesen átjárhatónak bizonyult és nem jött ki több szennyeződés.


Tovább az eszköztárra