Vákuumcsöves napkollektor javítása heatpipe cserével

Előzmények

A rendszert kb 10 éve telepítették, használati meleg vizet állít elő két párhuzamosan kötött meleg-víz tartályban. A 3 db 30 csöves kollektor jelentős túlméretezést jelent.
Egy érzékelő hiba miatt a rendszer egy éven át nem működött. Majd mikor az érzékelőt kicserélték, a teljesítménye nagyon kicsi lett, gyakorlatilag nem volt képes előállítani a meleg vizet.

Nehézségek

A házigazda próbaképpen rendelt 10 db heatpipe-ot de a szaki, akit megkért a cserére, közölte vele, hogy sajnos nem csereszabatos a meglévővel. Így a csere elmaradt, a rendszer továbbra sem termelt.

A csere menete

A csere azért nem volt egyszerű, mert az új heatpipehoz tartozik egy réz tányér, ami az üvegcső tetejét zárja le. Ez a régire rá is volt forrasztva. Az új heatpipe viszont másfajta tányérral érkezett, ami a felső hőleadó részt kissé kijjebb emelte a csőből, így az nem fért be a helyére.

Régi és új heatpipe
Régi és új heatpipe
Mivel a régi heatpipe-ot úgyis ki akartuk dobni, azt javasoltam, hogy vágjuk le róla a ráforrasztott réz tányért és azt használjuk az új heatpipe-hoz.
Régi és új tányér
Régi és új tányér

A hőleadő felületét vékonyan bekentem hőpasztával, ahogyan kell. Illetve az üvecső tetejére fújtam egy kis olajat, hogy könnyebben visszacsússzon a helyére.
Hőleadó hőpasztával
Hőleadó hőpasztával

Mivel csak 10 db heatpipe-ot cseréltünk ki, a siker nem volt teljes, viszont egyértelmű volt, hogy jó úton járunk, hisz a rendszer elkezdett működni, volt meleg víz, ha nem is volt még forró.

Hány heatpipe-ot cseréljünk?

A rendszeren régebben volt egy hűtő, amit időközben valaki leszerelt, és a rendszer amúgy is túl volt méretezve, így azt javasoltam, hogy a három panelból csak kettőben cseréljük ki a heatpipe-okat.
Sajnos a heatpipe-ok egy része nem jött ki, hanem elszakadt. Ezekkel sajnos nem tudtam mit kezdeni, ezek a csövek nem fognak működni. Szerencsére ez nem volt gyakori, összesen 4 darab ilyen cső volt a 60-ból, amit cseréltünk.

Melyik a hibás cső?

Csere közben észrevettem, hogy a heatpipe-ok egy része el van feketedve, de mások viszont szép réz színűek maradtak. Feltételezem, hogy azok feketedtek el, amelyek túlmelegedtek mégpedig azért mert nem volt hűtésük. Vagyis ezekben nem működött e heatpipe.
Régi és új tányér

Heatpipe ellenőrzés

Ezt könnyedén kipróbálhatja: töltsön fel egy hőálló edényt forrásban lévő vízzel kb. 15 cm magasságig. Helyezze a lábát a hőcsőbe, és várjon kb. 30-60 másodpercet. Ha nem melegszik fel a feje tetején, akkor hibás. (Forrás: https://solaranlagen-reparatur.de/

Tapasztalatok

Miután kicseréltük a 60 db csőben a heatpipe-ot, már aznap estére volt forró víz illetve a rendszer elérte a beállított hőmérsékletet. Sőt azt kissé túl is lépte, mert a kollektor hűtés üzem is elindult.


Tovább az eszköztárra