Telepítési segédlet napkollektoros melegvízelőállító rendszerekhez

TARTALOM:

A napkollektor helyének kijelölése

Először is ki kell választani, hogy melyik tetőfelületre kerüljenek a napkollektorok. Lehetőség szerint a déli irányhoz legközelebbi tájolású tetőfelületet kell választani. Figyelembe kell venni, hogy van-e elegendő hely a napkollektoroknak. Célszerű az alsó esővető részt (általában 3 sor cserép) szabadon hagyni, hogy a napkollektorok a tető síkjára rásimulhassanak. Célszerű továbbá a kúpcserép alatt 2 sort elhagyni, mert így nem kell a kúpcserepet megbontani. Két napkollektornak körülbelül 2,5 méter széles és 2,5 méter magas szabad hely szükséges a felszereléshez.

Figyelem!
A tetőn történő munkavégzést fokozott óvatossággal kell végezni, szigorúan betartva a mindenkor érvényes munka- és balesetvédelmi előírásokat.

A tetőtartók felszerelése a cseréptetőre

A napkollektorok pontos helyének kijelöléséhez figyelembe kell venni a csőbeállások helyzetét. A napkollektor egység pontos befoglaló méretét úgy kapja, hogy a napkollektorok között a csatlakozások miatt kihagy 19 cm helyet. Így bejelölheti a napkollektor egység sarkait.

Ha tetőn a cserépre szereli a napkollektorokat és tetőtartót használ, akkor az érintett területről nem kell leszedni a cserepet, csak akkor, ha az nagyon rossz minőségű, és félő, hogy eltörik. Ez esetben le kell cserélni a cserepet legalább a napkollektorok alatt és minden irányban kb fél méterrel túlnyúlva.

Cserépcsere

Cserépcsere, csak nagyon ritkán szükséges

A napkollektorokat úgy kell elhelyezni, hogy a csatlakozó csövekkel be tudjon állni a padlásra a szellőzőcserepeken keresztül. Vízszintes irányban kb 10 cm hely szükséges a rákanyarodáshoz, és függőlegesen is.
Ha nem akar vagy nem tud szellőzőcserepet vásárolni, hagyományos hornyolt cseréphez készíthet szellőzőcserepet bádoglemezből is. Bramac betoncserép esetén ha nincs szellőzőcserép, akkor fúrja ki a cserepet a közepe táján a púp tetején, és ott bújjon be a csővel. Bramac cserép esetén ha nem akar szellőzőcserepet vásárolni, akkor beázás ellen egy formára igazított bádoglemezzel védekezhet.

Szellőzőcserép bádogból

Csőbeállás szellőzőcserép helyett bádoglemezzel

Műhelyrajz

Hornyolt szellőzőcserép helyettesítő bádoglemez műhelyrajz

Műhelyrajz

Bramac szellőzőcserép helyettesítő bádoglemez műhelyrajz

A napkollektor-tartók két sor cserép között bújnak ki. A felső sor cserepet szedje le. Helyezze fel megerősítő léceket a napkollektor-tartók rögzítéséhez. A léceket a szarufákhoz csavarozza az 5×80-as csavarokkal. A lécek magasságát hézagoló fa lapocskákkal állítsa be, melyeket a szarufa és a lécek közé dug be a csavar betekerése előtt. A megerősítő lécekre csavarozza a napkollektor-tartókat az 5×25-ös csavarokkal.

Lécek

Lécek a tetőn: ezekhez rögzítjük a napkollektor-tartókat

Ezután az alsó napkollektor-tartók helyét jelölje be, de még ne szerelje fel. A bal oldali napkollektor bal alsó sarkától kb 10 cm-re jobbra legyen az első napkollektor-tartó. A napkollektor-tartó az alsó cserép mélyebb részére simuljon. Ha a napkollektor-tartó púpra esik, tegyük kicsit odébb.

A második napkollektor-tartó a bal oldali napkollektor jobb alsó sarkától kb 10 cm-re balra essen, és így tovább.

Ezután mérje meg, hová esnek majd a fölső napkollektor-tartók. Úgy állítsa be az alsó és fölső sort, hogy a kettő közül valamelyik csak kb 2 cm-t lógjon ki a fölötte lévő cserép alól. Hogy ez az alsó vagy a felső sor lesz-e, azt úgy döntse el, hogy megnézi, a másik sor napkollektor-tartó mennyire lóg ki. Azt a változatot válassza, amelyiknél a kilógás kisebb.

Végül ellenőrizze le még egyszer, hogy a csőbeállások jó helyre esnek-e. Ha minden rendben, lecsavarozhatja az alsó sor napkollektor-tartót.

Az alsó tetőtartó

Az alsó tetőtartó felszerelése

A napkollektor előkészítése

Az alumínium napkollektorok összes csonkjára helyezze fel az acél védőhüvelyt. Ez akadályozza meg, hogy a csonk szétnyíljon a kúpos fittingektől.

A napkollektor csatlakozó meneteket járassa meg egy kúpos horganyzott fittinggel.

A napkollektorok nem használt csonkjait dugózza le ¾¨-es krómozott dugóval.

Ahol a napkollektorok egymáshoz csatlakoznak, tekerjen ¾¨-es krómozott közcsavart. Ügyeljen rá, nehogy ferdén kapassa rá a menetet. Célszerű egy másik belsőmenetes fittinggel (pl hollandi) betekerni, mert akkor jobban látja, hogyan áll egyenesen a fitting. A közcsavar egyik fele recézett, erre tekerje a tömítőzsinórt vagy kócot, a másik vége esztergált, ide kerül majd a tömítés.

A krómozott közcsavar betekerése

A krómozott közcsavar betekerését célszerű egy másik fittinggel együtt végezni.

A tetőbádog felszerelése (tetőbe integrált szerelés)

A pontos hely kijelöléséhez figyelembe kell venni a csőbeállások helyzetét. A napkollektor egység pontos befoglaló méretét úgy kapja, hogy a napkollektorok között a csatlakozások miatt kihagy 19 cm helyet. Ezek után a döféspontokat kell megfelelően elhelyezni a tetőn. Egyik döféspont se essen szarufába, sőt, lehetőség szerint annak 10 centiméteres környezetébe se.

Próbálja a döféspontokat úgy elhelyezni, hogy a vízszintesen haladó csövek a tetőlécek között nagyjából középen haladjanak el. Ez persze alul és fölül egyszerre valószínűleg nem sikerül, de egyik cső se érintse a cseréplécet. Ha tavasztól őszig rendszert szerel, akkor 2% lejtés mindenképp szükséges a napkollektoroknak az alsó kiállás felé.

Ha tetőbe integrálja a napkollektorokat és tetőbádog készletet használ, akkor az érintett területről le kell szedni a cserepet.

Vízszintes irányban úgy helyezze el a lemezeket, hogy a döféspontoktól oldalra körülbelül ugyanannyit nyúljanak túl.

Függőleges irányban a fölső bádog fölső, merőlegesen meghajtott élét a fölső döféspont fölötti tetőléc tetejével egy-vonalba szerelje. A fölső lemezt rakja föl először.

Az alsó lemez egy kicsit szélesebb, mint a fölső, így az alá be tudja csúsztatni méghozzá úgy, hogy a széleken a visszahajtások egymásba csússzanak. Az alsó lemezt annyira tolja föl, hogy az alsó döféspont alatti cserépsorra az esőt biztonsággal levezetve rálógjon.

A napkollektorok felemelése

Ha fent vannak az alsó napkollektor-tartók, és a napkollektorokban is bent vannak a közcsavarok illetve dugók, akkor a napkollektorok alatti tetőfelületen rakja vissza a cserepeket a helyükre. Ezután húzza föl a napkollektorokat a helyükre. Ehhez szükséges egyrészt egy hosszú kötél vagy heveder, amit ráköt a napkollektor tetejére áthurkolva a fölső csatlakozások alatt. Másrészt szükség van két emberre a tetőn, akik fölhúzzák, és még egyre, aki lent útjára bocsátja. A fölhúzás vonalában, ha lehet, támasszon egy létrát a tetőnek, hogy azon csússzon fel a napkollektor.


A napkollektor felhúzása

A fölhúzott napkollektorokat csúsztassa rá az alsó tetőtartókra pontosan oda, ahová majd véglegesen kerülnek. Ezután szerelje be az összekötő csövecskéket az inox hollandikkal a napkollektorok közé. Egyelőre csak kézzel húzza meg.

A napkollektor összekötő csövecske

A napkollektor összekötő csövecske

Rögzítse a napkollektorokat az alsó tetőtartókhoz. Tartónként legalább öt popszegecset használjon.

A napkollektor rögzítése alulról

A napkollektor rögzítése alulról

A fölső tetőtartókat illessze a napkollektor teteje fölé a helyükre, és rögzítse le az alsóhoz hasonló módon.

A napkollektor rögzítése fölülről

A napkollektor rögzítése fölülről

Az Ariston bojler felszerelése

Az Ariston bojlert a szokásos módon rögzítse a falon. Lehetőség szerint legalább M12-es átmenő csavart (menetes szárat) használjunk és ellenőrizze, hogy a fal elég teherbíró-e.

Ariston tartó

Az ariston bojlerhez célszerű tartót gyártani

Ellenőrizze, hogy az oldalsó -belső hőcserélőhöz tartozó- csonkok is hozzáférhetőek, a bekötésük megvalósítható.

Próbálja a bojlert úgy elhelyezni, hogy a legtávolabbi meleg-víz csap se essen túl messze tőle.

A tároló felállítása (Drazice, Heizer)

A tároló helyének kiválasztásakor vegye figyelembe, hogy az alapzatnak, födémnek el kell bírnia a bojler és a víz súlyát. A bekötési csonkok szerelhetőek legyenek. Ha a bojler fölső alaplapos, akkor legyen fölötte elegendő hely az alaplap leszereléséhez, mert tisztítani ezen keresztül lehet majd, és az anódot is így lehet majd cserélni.

Próbálja meg a tárolót úgy elhelyezni, hogy a legtávolabbi meleg-víz csap se essen túl messze tőle.

A bojler alaplap felszerelése (Hajdú)

A Hajdú bojlert feszültségmentesítse, ürítse le, és az alsó műanyag fedelet és a régi alaplapot szerelje le. A bojler test belsejét tisztítsa ki, és hagyja kiszáradni. Ellenőrizze, hogy a belső bevonat mindenhol sértetlen-e. A peremet finom dörzspapírral tisztítsa meg, de úgy, hogy a bevonat ne sérüljön.

Ezután az alaplap tömítés mindkét oldalát kenje be vékonyan sziloplaszttal, és az új alaplapot szerelje fel. Ügyeljen rá, hogy földelő lemezke jó helyre kerüljön, illetve a csőspirál bekötések alulról hozzáférhetőek legyenek.

Az alsó műanyag fedélre készítsen két (dupla hőcserélőnél négy) furatot pontosan a csőspirál csatlakozók alá a sablon segítségével. Ezeken tudja majd átfűzni a flexibilis bekötőcsöveket.

A műanyag fedél

A műanyag fedél kifúrása sablonnal

Sablon

Sablon a műanyag fedél kifúrásához

Szerelje fel a flexibilis bekötőcsöveket, fűzze át a műanyag fedélen. Ellenőrizze, hogy a csövek nem érintkeznek villamos szerelvényekkel.

Töltse fel a bojlert vízzel, és ellenőrizze, hogy nincs-e szivárgás.

A Hajdú bojler villamos bekötése

Figyelem!
A villanyszerelést fokozott óvatossággal kell végezni, szigorúan betartva a mindenkor érvényes munka- és balesetvédelmi előírásokat.

A Hajdú bojler alaplapba az érzékelő hüvelybe fűzze be alulról az érzékelőket,

Ha univerzális szabályzót is használ, akkor először annak az érzékelőjét kell befűzni. Ha a szabályzónak két bojler érzékelője van (alsó, felső), akkor mindkettőt be kell fűzni.Ezután következik a régi hőfokszabályzó érzékelő patronja és végül legalulra kerül a hőkorlátozóé.

A hőkorlátozó sajnos nem kerülhet a régi helyére, mert a hőcserélő bekötő csövei miatt nem fér oda. Kissé oldalra elhúzva kell elhelyezni, de gondosan le kell szigetelni.

A hőkorlátozó elhelyezése
A hőkorlátozó elhelyezése

Kösse be a földeléseket. Le kell földelni a következőket:

 • az alaplapot
 • a villamos fűtést
 • a bojler testet
 • a bojler burkolatát
 • a hőfokszabályzó termosztátot
 • a hőkorlátozót

Kösse be az elektromos vezetékeket. Ha sérült, túlmelegedett vezetékeket talál, cserélje ki.

Villanyszerelővel ellenőriztesse a bekötést és kapcsoltassa vissza az áramot,

Ellenőrizze le, hogy működik-e a villamos fűtés. Ha éjszakai áramról működik, és épp nem adnak áramot, akkor ez szinte lehetetlen. De ha van áram, akkor látja, hogy világít-e a bojleren a piros lámpa, illetve látja a villamos fogyasztásmérőn, hogy van teljesítményfelvétel (pörög az óra).

Ha nem csöpög a bojler sehol és a villamos fűtés is rendben működik, akkor szerelje vissza a műanyag fedelet.

A fedél felszerelése

A fedél felszerelése

A napkollektor állomás össze- és felszerelése

Keressen a napkollektor állomás számára megfelelő helyet. Elhelyezheti például a kazánházban, ha van, és nem esik messze, de elhelyezheti a padláson is.

Szerelje össze a napkollektor állomást ahogy a képen látható. Ha a helyi adottságok másként kívánják, akkor a csonkokat bátran megcserélheti. Arra viszont ügyeljen, hogy a szivattyú ne kerüljön a napkollektor állomás fölé mert az a légtelenítést megnehezíti. Alá kerülhet egy könyökkel, sőt az a jobb.

A szivattyút csak engedélyezett szerelési helyzetben szabad beépíteni, mert különben az élettartama csökkenhet, továbbá a garancia érvényét veszti. Az engedélyezett szerelési helyzetek a szivattyú beépítési útmutatójában megtalálhatóak.

Szerelje fel 4 csavarral a falra (oszlopra stb.).

A napkollektor állomás

A napkollektor állomás a tartály mellett

A napkollektor állomás

A napkollektor állomás a padláson

A biztonsági szelep alá kármentőnek tegyen egy műanyag vödröt vagy legalább 5 literes flakont, hogy ha esetleg lefúj a szelep, ne menjen kárba a fagyálló, és ne okozzon beázást.

A tágulási tartály nyomásának beállítása

Állítsa be a tágulási tartályon a nyomást. Ha az üzemi nyomás 2 bár lesz, – ahogy mi javasoljuk – akkor a tartály nyomását 1 bárra kell állítani. De akkor, amikor a rendszer vízoldalon még nincs nyomás alatt vagy a tágulási tartály még fel sincs szerelve! Így üzem közben kb. félig lesz a tartály fagyállóval.

A gyári nyomás általában 2 bárnál magasabb, tehát nem pumpálni kell bele (ami egyébként autópumpával vagy benzinkútnál megoldható), hanem le kell egy kicsit ereszteni belőle. Nyomásmérő nélkül ne álljon neki.

A csőszerelés ötrétegű csővel

Érdemes átfutni a napkollektor bekötésről szóló cikket.

Kösse össze az egységeket a megfelelő elvi rajznak megfelelően:

A napkollektorok tetejétől flexibilis inox csővel álljon be a padlásra folyamatos emelkedéssel a padlás felé. Itt az inox csövet T-be kösse egy légtelenítővel.

Légtelenítő bekötése

Légtelenítő bekötése (balra inox, jobbra vascső)

Fagyállós rendszereknél induljon el folyamatos lejtéssel ½¨-es vascsővel a hőcserélő teteje felé. A vascső nyomvonal legalább 3 méter hosszú és ne horganyzott cső legyen, hanem fekete fűtési vascső. A vascső azért szükséges, mert ha esetleg üzemzavar lép fel és leáll a keringés, például áramszünet esetén, akkor újrainduláskor a fölforrósodott fagyállót a vascső némileg visszahűti. A horganyzott cső elektrolitikus korróziót okozhat. A nyomvonal többi részén használhat ötrétegű csövet. A napkollektor alját szerelheti közvetlenül ötrétegű csővel.

Ha rövid a nyomvonal, vagy nem akar bajlódni a vascsővel, akkor a meleg oldalt szerelheti teljes hosszában inox csővel is. Kérésre pontos méretre szabva is tudjuk szállítani 30 m hosszig két végén hollandival.

Termoszifonos illetve meglévő tartályhoz csatlakozó szivattyús rendszernél induljon el folyamatos lejtéssel ½¨-es horganyzott csővel a bojler, illetve tartály felé. A horganyzott cső nyomvonal legalább 3 méter hosszú legyen. A horganyzott cső azért szükséges, mert ha esetleg üzemzavar lép fel és leáll a keringés, például áramszünet esetén, akkor újrainduláskor a fölforrósodott vizet a vascső némileg visszahűti. Az inox cső itt is használható. A nyomvonal többi részén használhat ötrétegű csövet.

Szerelés közben ügyeljen rá, hogy a csövekben, fittingekben dugulás ne legyen. A csövek végét szerelés közben szigetelőszalaggal zárja le. Ha előzetesen beszerelt csöveket köt be, akkor azokat előzetesen öblítse vagy fúvassa át.

A csövek szigetelése

Szerelés közben a csöveket folyamatosan szigetelni kell. A fekete hőálló csőhéj a bordás csőre való. A napkollektor kilépő csonkjára kösse a bordás csövet, amivel a szellőzőcserépen vagy bádogon át bebújik a padlásra. A szellőzőcserépig terjedő szakaszra kívülről is és belülről is rá tudja tolni a megfelelő hosszúságú darabot úgy, ha a hollandiba ideiglenesen beteker egy 3/4″ fittinget. A vascsőre a 22-es kasírozott kőzetgyapot szigetelés kerül. Ezt csak akkor rakja fel, ha a vascsövet a bilincsekkel már rögzítettük. A bilincseknél a ragasztófóliát vágja be. A 28-as kasírozott kőzetgyapot szigetelés a napkollektorok közötti összekötésekre, a ki és belépőcsonkra illetve a dugókra kerül.

Napkollektor összekötőcsövek szigetelése
Napkollektor összekötőcsövek szigetelése

A toldásokat tekerje körbe alumínium szalaggal. A szürke csőhéj az ötrétegű csőre kerül. Szerelés közben ezeket folyamatosan húzza rá, mert utólag csak felhasítva lehet a csőhéjat feltenni.

A csöveket megfelelő távolságonként rögzíteni kell.

A lejtéseket lehetőség szerint úgy kell alakítani, hogy a légtelenítőtől lejtsen minden cső. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor légtelenítéshez be sem kell indítani a szivattyút. Ha ez nem sikerült, akkor a légtelenítéshez a szivattyút járatni kell és a vizet (fagyállót) pótolni.

Alternatív csőszerelés inox csővel

Ha nem akar sokat vacakolni a csőszereléssel és nem a lehető legolcsóbb megoldást keresi, akkor a meleg fagyálló vezetéket készítse inox csőből. Ezt a megoldást lehet alkalmazni vákuumcsöves napkollektor esetében is, ahol a hőmérséklet meghaladhatja a 120 fokot is.

A napkollektor hideg illetve meleg oldalára 1-1 darab 1 méteres 3/4″ inox csővel csatlakozzon, amivel bebújik a tetőn belülre.

A hideg csövet innen már szerelheti a fentebb ismertetett módon ötrétegű csővel. Ebben a tartály felől érkező viszonylag hideg víz áramlik, nem melegszik túl.

A meleg csövet viszont szerelje 3/4″ inox csővel.
A napkollektor meleg csatlakozására szerelt inox cső belső végére szerelje fel egy “T” segítségével az automata légtelenítőt.

Visszacsapószelep és ürítőcsap Hajdú bojlernél

Automata légtelenítő beszerelése. Egyik oldalon a napkollektor felől érkező cső, másik oldalon a tartály hőcserélő felé induló cső.

Innen kell indulni a hosszú inox csővel. Ennek a végére hozzá való 3/4″ belső menetes hollandi anyát kell töcskölni, amihez célszerszám kell. Mivel ezt valószínűleg nem tudja beszerezni, ezért elengedhetetlen, hogy centiméter pontossággal lemérje a nyomvonal hosszát a “T” idomtól az összes fal és födémáttörésen át a hőcserélő meleg csatlakozási pontjáig. Ha ez az adat megvan, akkor méretre szabott és hollanderrel ellátott inox csövet tudunk adni, amit csak be kell fűzni a helyére. Befűzés előtt a cső végét zárja le, hogy ne menjen be a piszok.

Az inox cső szigetelését utólag kell végezni javaslatom szerint kasírozott kőzetgyapot szigeteléssel. Mivel ezek nem hajlíthatóak, célszerű a csövet a lehetőségek szerint szép egyenesre igazítani. Természetesen ezt a hossz mérésénél is figyelembe kell venni. A megmaradó kanyarokat szakaszonként kell szigetelni.

Ürítőcsap és visszacsapószelep beépítése

A rendszer legalsó pontján helyezzen el ürítőcsapot, hogy az esetleges fagyállócsere egyszerűen megvalósítható legyen. Itt helyezze el függőleges helyzetben szerelve a visszacsapószelepet is, amely megakadályozza, hogy a meleg-víz tartály gravitációsan visszafűtse a napkollektorokat.

Visszacsapószelep és ürítőcsap Hajdú bojlernél

Visszacsapószelep és ürítőcsap Hajdú bojlernél

Visszacsapószelep és ürítőcsap Heizer illetve Drazice tartálynál

Visszacsapószelep és ürítőcsap Heizer illetve Drazice tartálynál

A napkollektor szabályzó felszerelése és beüzemelése

A napkollektor szabályzót víztől védett, jól megközelíthető helyen kell elhelyezni.
Betáplálását éjjel-nappali áramkörre kell kötni kismegszakítóval biztosítva.

A betáp és a szivattyú bekötéséhez legalább 3×0,75-ös, de legfeljebb 3×2,5-es kábeleket kell használni.

A napkollektor érzékelőt a napkollektor kilépő csonkra kell bandázsolni gondosan hőszigetelve.

A napkollektor érzékelő

A napkollektor érzékelő felbandázsolva szigetelés előtt. Így a mérés még pontatlan.

Az Ariston bojlerbe tartályérzékelőt szállítás előtt már beszereltük.

Hajdú bojler alaplapba az érzékelő hüvelybe fűzze be alulról az érzékelőket, Először fűzzük be a napkollektor szabályzó érzékelőjét (vagy érzékelőit) legfölülre. Utána következik a hőfokszabályzó érzékelője és végül alulra a hőkorlátozóé.

Drazice és Heizer tárolóknál az alsó érzékelő hüvelybe fűzze be a tartályérzékelőt.

Ha a szabályzó a bojlertól illetve tárolótól messzebb kerül, és az érzékelő kábelt toldani kell, akkor azt lehetőleg műanyag kötésdobozban végezze, összeforrasztva a kábelereket.

Az érzékelő kábeleken a bekötendő végén rá van írva, hogy az érzéklelő nulla fokon hány ohm ellenállású. Ha bekötéskor ezt a részt levágja, akkor az új kábelvégre gondosan írja rá ugyanazt az adatot, mert esetleges érzékelő csere esetén szükség lehet rá. Hasonlóan járjon el, ha a kábelt toldani kell.

Figyelem!
A rendszer feltöltése előtt ne indítsa el a szivattyút, mert a szárazon futás károsíthatja!

Feltöltés fagyálló folyadékkal

A kész rendszert a kézi pumpa segítségével töltse fel lágy, ioncserélt vagy ozmotikusan tisztított vízzel egy kalibrált edényből és légtelenítsen. Ha a feltöltést PET palackból végzi, akkor az üres palackokat tegye félre, hogy utólag össze tudja számlálni a töltetet. Ha a nyomás elérte az 1 bárt, és a szivattyú már biztosan víz alatt van, akkor rövid (pl 10 sec) időszakokra kapcsolja azt be. A töltést addig folytassa, amíg az összes levegő eltávozott és a nyomás 2 bár lett.

Jegyezze fel, hogy összesen hány liter víz fért a rendszerbe. Ennek 40%át kitevő mennyiségű fagyállót kell majd bekeverni a feltöltéshez. Ellenőrizze, hogy nem szivárog-e valahol a víz. Ha igen, javítsa ki a hibát.

Figyelem!
A feltöltéshez ne használjon hálózati vizet, mert a klórozott víz elektrolitikus korrózióhoz vezethet!

Beüzemelés

Ezután a szivattyút bekapcsolva átöblítse át a rendszert.

Ha van rá mód, néhány napig , de legalább néhány órán át ezzel a vízzel öblítse át a rendszert. Az öblítés azonban ne tartson 1 hétnél tovább, mert az a rendszer károsodását okozhatja. Ezután eressze le a vizet a biztonsági szelepen illetve az ürítőcsapon át. Erre azért van szükség, mert a napkollektorok belsejében folyatószer maradványok lehetnek, amelyek savas kémhatást okoznak. a víz leeresztésével a savakat eltávolítjuk.

Az öblítővíz
A leeresztett öblítővíz néha meglepően szennyezett

Az öblítővíz kémhatása erősen savas
Az öblítővíz kémhatása erősen savas

A mért töltetmennyiség 40%-ának megfelelő fagyállót öntse be a vödörbe, és a kézi pumpával töltse be a rendszerbe. A töltést addig folytassa vízzel folyamatos légtelenítés mellett, amíg a nyomás megint 2 bár lesz, és a levegő elfogy a rendszerből. Így állítsa be a 40%os fagyálló koncentrációt.

A szivattyú elindítása után a légtelenítő(k)ön ellenőrizze a levegőmentességet. Ha nincs már levegő a rendszerben, akkor a szivattyú szinte hangtalanná válik.

A későbbiekben az esetlegesen hiányzó fagyállót csak fagyálló keverékkel szabad pótolni: 40% fagyálló koncentrátumhoz 60% víz.

Légtelenítés

Ha a lejtés mindenhol megfelelő, akkor a légtelenítőn keresztül az egész rendszer álló szivattyú mellet is lelégtelenedik.

Gyakran azonban ez nem sikerül. Ha nincsenek a rendszerben nagy légzsákok, akkor a szivattyú indításával elindul a keringés és a levegő előbb-utóbb eljut a légtelenítő szelepig és ott távozik. Ha mégsem, akkor jönnek a trükkök:

 • A töltőpumpa alá tegyen egy félbevágott flakont, és abba öntse a fagyállót, hogy flakoncserénél ne kerüljön levegő a tömlőbe.
 • Ha nincs keringés, akkor azt érzi, hogy a szivattyúház és a hőcserélőbe belépő fölső cső is langyos. Ha van keringés, akkor a szivattyúház hideg, a hőcserélő felső csöve forró. Ha van keringés, akkor a légtelenítőn keresztül az összes levegő előbb utóbb távozik. Ha nincs keringés, tegyük a következőket.
 • Töltse fel a rendszert majdnem 3 bárig, amíg a biztonsági szelep elkezd csöpögni.
 • Indítsa el a szivattyút.
 • Az ürítőcsapon keresztül nagy nyomással hirtelen eresszen le egy edénybe kb 4 liter fagyállót. Ezt töltse is a pumpával vissza. Szükség esetén ismételje meg ezt akár többször is.
 • Ha ez nem segít, képzelje el, mi van a cső belsejében. Lehetséges-e az, hogy a szivattyú tengelye nincs víz alatt? Ha elképzelhetőnek tűnik, hogy pont ott levegő van, akkor légtelenítse a szivattyút. A szivattyúk tengelyének végénél általában van egy nagy fényes csavar. Ezt egy nagy csavarhúzóval lazítsa ki, de ne tekerje ki teljesen. Ekkor vagy levegő, vagy víz fog onnan kifelé fújtatni illetve spriccelni. Addig ne húzza meg újra a csavart, amíg onnan levegő vagy buborék jön.
 • Ha ez sem segít, akkor nézze végig a nyomvonalat, és derítse fel, hol van légzsák benne. Ide is építsen be légtelenítőt.
 • Légtelenítés tágulási tartállyal
  Ha az ábra szerint 2 ürítőcsapot is beépített a visszacsapószelep két oldalára, akkor alkalmazható ez a trükk.
  Pumpálja fel jó alaposan a rendszert a biztonsági szelep megszólalásának közelébe, vagyis mondjuk 2,5 bár nyomásra. Ezután az alsó ürítőcsap hirtelen teljes megnyitásával eressze ki a folyadékot egy edénybe addig, míg a nyomás 1 bárra esik.
  Így a tágulási tartályban felhalmozott folyadék hitelen a nyilak irányában az egész rendszert átöblíti, az esetleges légdugót kinyomja.
  Az eljárás többször megismételhető, de a pumpa alatt soha ne ürüljön ki az edény.
  Légtelenítés tágulási tartállyal
  Légtelenítés tágulási tartállyal
 • Ha mindez nem segít, akkor cserélje ki a szivattyút nagyobbra. Erősebb szivattyú könnyebben megmozdítja a buborékot és eljuttatja a légtelenítőig.

A fagyálló keverék ellenőrzése

Az összekeveredett fagyállóból vegyen egy néhány centiliteres mintát egy műanyag edénybe a biztonsági vagy ürítőszelepen keresztül. Egy indikátorcsíkkal ellenőrizze a kémhatást.

A pH értéket a színskálás indikátorpapíron tudjuk leolvasni középen, melynek 7,0 és 8,2 közé kell esnie.

Visszacsurgatós rendszerek feltöltése

Visszacsurgatós (drain-back) rendszernél a korrózió ellen fokozottan védekezni kell. A rendszerből el kell távolítani az oxigént, különben a rendszer néhány év alatt kilyukadhat. Ezért a rendszert öblítés illetve feltöltés előtt át kell öblíteni, illetve fel kell tölteni nitrogénnel.

A tető helyreállítása

Cserépre szerelésnél egyszerűen rakja vissza a cserepeket a helyükre.

Tetőbe integrálásnál a döféspontoknál a hézagokat ki kell nyomni sziloplaszttal, és utána fel kell szerelni a takarólemezeket.

A cserepeket oldalt és fölül vissza kell rakni a helyükre, ahol szükséges méretre kell vágni őket.

A szerelési munkához szükséges kellékek (a szállításnak nem része)

 • Kenderkóc vagy menettömítő zsinór (Loctite 55)
 • Csővágó olló (végszükség esetén vághatjuk az ötrétegű csövet fűrészlappal)
 • Csőkalibráló
 • Szigetelő szalag
 • Akkumulátoros fúró
 • 22 lyukszakító (tetőbe integrálásnál, vagy körbefurkáljuk a lemezt)
 • 40 lyukszakító (tetőbe integrálásnál, vagy körbefurkáljuk a lemezt)
 • Félgömbölyű reszelő
 • 1/2″ menetmetsző (csak ha a csomagban lévő 3 méteres vascső nem felel meg)
 • Csőfogó
 • Fafűrész
 • Fűrészlap
 • Kisflex
 • Nagyflex
 • Kővágó korong (tetőbe integrálásnál)
 • Fémvágó korong
 • Lemezolló (tetőbe integrálásnál)
 • Kalapács
 • Sziloplaszt
 • Sziloplaszt nyomó
 • 10 méteres kötél vagy gurtni
 • gépjármű keréknyomás mérő
 • Forrasztópáka (csak ha az érzékelőkábelt toldani kell)
 • Forrasztóón (csak ha az érzékelőkábelt toldani kell)

Tovább az eszköztárra