Mosógépek napkollektoros átalakítása

Ha napkollektorral szinte ingyen melegíti a vizet, akkor célszerű ezt a mosáshoz is hasznosítani.

Miért fontos ez?

A mosógép használja el a háztartásokban a villamos fogyasztás jelentős részét, ennek is zömét a víz fűtésére fordítja. Ha ez a készülék is napkollektoros melegvizet használ, akkor jelentősen csökkenthető a villamos fogyasztás és a villanyszámla.

Olyan hatást érünk el, mintha napelemet is telepítettünk volna.

A legegyszerűbb solár mosógép (a múlt századból)

Nem is oly rég Magyarországon majdnem mindenhol keverőtárcsás mosógépet használtak. Ez mára kiment a divatból, mivel meglehetősen kényelmetlen a használata. De még kapható itt-ott.
Ez a gép nem fűti a vizet, hanem eleve meleg vizet kell beleereszteni a mosáshoz. Így a napkollektoros meleg-víz hasznosítható. A mosás villamos energiaigénye minimális a villannyal fűtött automata mosógéphez képest.

Milyen mosógép alakítható át napkollektorossá?

Sajnos ma már ritkán árusítanak olyan mosógépet, amelyre meleg vizet is rá lehet kötni. Ha mégis, akkor az borzasztó drága. Amíg a lakótelepeken mindenki méretlenül használhatta a meleg vizet, addig sok helyen üzemeltek ilyen gépek, de mióta fizetni kell a meleg vízért, ezek kimentek a divatból.

A napkollektoros rendszer ezeket a régi szép időket hozza vissza, hisz a meleg víz megint szinte ingyen van.

A napkollektorok elterjedésével ezek szép lassan megint divatba jöhetnek.

Akkor mit tegyen?

Ha nem túl modern a gépe, akkor általában kisebb átalakítás után ráköthető a napkollektoros rendszerre.

Ha például a gépen a mosóvíz hőmérsékletét egy külön forgatógombbal lehet állítani, akkor a mosógép biztosan átalakítható napkollektoros mosógép

Az átalakítást ajánlatos mosógépszerelővel elvégeztetni, de a szükséges egységcsomag megrendelhető nálunk.

Ha csodálatos modern mosógépe van, akkor nincs mit tenni. Egyetlen reménye az lehet, hogy körülbelül öt éves korában úgyis szétesik majd, akkor már talán a meleg-vizes mosógépek ára is elfogadható lesz újra.

Ha felújítja a fürdőszobát

Fürdőszoba átalakítás esetén mindenképp csináltassa meg a meleg víz csatlakozást is a meleg-vizes mosógépnek. Tehát a mosógép mögött is két csap legyen, egy hideg és egy meleg vizes. Néhány méter cső nem fogja fölborítani a költségvetést, de ha néhány év múlva mégis vesz egy meleg-vizes mosógépet, akkor nem kell szétvésni a szép új csempét.

A legegyszerűbb módszer

A mosás elindítása előtt borítson egy vödör meleg vizet a mosógépbe. Elöltöltős mosógépnél használjon üres mosószeres flakont.
A víz hőmérsékletét igazítsa a mosás tervezett hőmérsékletéhez, vagyis ne legyen túl forró a víz.
A mosógép valószínűleg fog még vizet ereszteni magába, de a biztonság kedvéért az első mosáshoz tartozó mosószert is keverje bele a vödörbe.
Ez a módszer nem alkalmazható, ha a gép a mosást egy szivattyúzással indítja.

Kapcsolódó cikkek:


Tovább az eszköztárra