Napkollektoros fűtésrásegítés kombi gázkazán mellé

Előzmények

A kétszintes házban évek óta kombi gázkazánnal radiátoros fűtés rendszer működött.

Nehézségek

Nem ez volt az első rendszer, amit szereltünk, de sajnos meglepően sok csöpögési probléma adódott.

A kollektorok a tetőn

A pala tetőt előzőleg bevonták bitumenes lemezzel, így a kollektorokat rá tudtuk szerelni a beázás veszélye nélkül.
A kollektorok a tetőn
A kollektorok a tetőn

A gépház

Gépháznak talán túlzás nevezni, de a gázkazán melletti falon elhelyeztük az új szivattyúkat, hőcserélőt illetve szabályzót, tőle jobbra pedig az új indirekt tárolót.
Gépház
Gépház

A rendszer felépítése

A fűtés rásegítés működése

A napkollektoros körön két szivattyú van, az egyikkel a tartály vízét melegítjük, a másikkal pedig egy lemezes hőcserélőt a fűtés számára. A vezérlést egy univerzális szabályzó biztosítja. A hőcserélő másik oldala a kombi kazánnal párhuzamosan van kötve és ellen-ütemben dolgoznak. Ha van napsütés és a víz már elég meleg, akkor a gázkazán leáll és a hőcserélő szekunder szivattyúja veszi át a szerepét: a hőcserélőben felmelegített vizet keringeti a radiátorokban, a hőcserélő primer oldalát pedig fűtik a napkollektorok.
A rendszerben nincsen puffer tároló több okból:

  • Nincs számára hely
  • Pénzbe kerül
  • Nincs rá szükség. A kollektorok által termelt fűtési energiát nem kell tárolni, hanem azonnal felhasználjuk a ház fűtésére.

A használati meleg víz előállítása

A kombi kazán a használati vizet az indirekt tárolóból kapja egy kétfunkciós termosztatikus szolár szelepen keresztül. Az ára meglehetősen borsos, de ha azt nézzük, hogy két speciális szelepet helyettesít amelyek közül az egyikhez külön vezérlés is kellene, akkor megfontolandó a használata.

  • Ha az indirekt tárolóból érkező víz túl hideg, akkor a keverő szelep átvezeti azt a gázkazánon és ott a gázkazán ráfűt egy kicsit, hogy meglegyen a beállított hőfok.
  • Ha az indirekt tárolóból érkező víz megfelelő hőmérsékletű, akkor a víz a kazánt megkerülve egyesen a meleg víz csapok felé indul
  • Ha az indirekt tárolóból érkező víz túl meleg, akkor kever hozzá egy kis hideg vizet, hogy a forrázás veszélyét elkerülje.

Kétfunkciós szolár szelep bekötési rajz
Kétfunkciós szolár szelep bekötési rajz

Kétfunkciós szolár szelep beépítési utasítás
Kétfunkciós szolár szelep beépítési utasítás

Túlmelegedés

A túlmelegedés elkerülése érdekében beépítettünk egy tél-nyár kapcsolót, vagyis kétféle üzemmód van. A különbség lényegében a használati meleg víz hőmérsékletében van, illetve nyáron a fűtés rásegítés is tiltva van. Nyári üzemben a beállított hőmérséklet csak 45°C, míg télen 60°C. Nyáron tehát leáll a rendszer 45°C-os meleg víznél, de ha erős napsütés van, akkor a kollektorok szép lassan felforrósodnak a tetőn. Mivel nem akarjuk, hogy azok túlmelegedjenek, ezért 110°C kollektor hőmérsékletnél elindítjuk a kollektor hűtést. A kollektorokat nyáron csak a használati meleg vízzel tudjuk hűteni. Ez viszont azzal jár, hogy a használati meleg víz lassan tovább melegszik. Mivel azonban kicsit alacsonyabb hőmérsékletről indult, ezért estére sem fog túlmelegedni.

Vakáció üzem

Ha nincs meleg víz használat, akkor másnap már nem 45°C tartály hőmérsékletről indul a kollektor hűtés, ezért estére még forróbb lesz a meleg víz. Ezért ha a használati meleg víz eléri a 75°C hőmérsékletet, akkor éjjel visszahűtjük 55°C-ra. Így akkor sem melegszik túl a rendszer, ha több hétre magára marad.

Elvi vázlat
Elvi vázlat


Tovább az eszköztárra