Óriás napkollektor javítása

Előzmények

Telepítés

Ezt a tíz panelból álló mezőt közel húsz évvel ezelőtt tették fel a tetőre egy darabban. A tető nem teljesen sík, a mező közepe táján van egy alig észrevehető törés.

Szivárgás

Az évek során többször tapasztaltak szivárgást, néha beázást is, amit időről időre kijavítottak.

A napkollektor üzemen kívül helyezése

Az utolsó javítási kísérlet alkalmával az egyik üveg eltörött és a kivitelező nem vállalta a további javításokat. A rendszert üzemen kívül helyezték.

Hogyan kell a napkollektort üzemen kívül helyezni?

Többféle rossz megoldás létezik erre, de jó megoldás nincs.

A napkollektor letakarása

Így megvédhetjük a napkollektort a túlmelegedéstől, de ez igen nehezen kivitelezhető. Ráadásul azzal fenyeget, hogy a szél letépi a takarót és még nagyobb kárt csinál. Itt ezt meg sem kísérelték.

Szabályzó lekapcsolása

A probléma az, hogy a nap továbbra is süti a napkollektort, és ha a rendszer nem működik, a napkollektor túlmelegszik.

Fagyálló leeresztése

A legtöbb rendszer olyan, hogy a fagyállót nem lehet teljes egészében leereszteni. Vannak a rendszerben ugyanis vízzsákok, amikből nem folyik le a folyadék. Ilyen például az, amikor az alsó bekötési pontból felfelé indul el a cső, vagy ahogy itt is, a vízszintes cső kissé hullámos. A bennrekedt fagyálló szép lassan elforr, elkátrányosodik.

Csapok elzárása

A fagyálló köri csapokat hiába zárjuk el, a napkollektor túlmelegedésére illetve a bennrekedt fagyállóra ez nincs hatással.
Ennél a rendszernél az egyik csapot zárva találtam, méghozzá a hideg oldalit. Ez egy különleges 3 állású csap, beépített hőmérővel. Jobbra ütközésig elfordítva zárva van, balra elfordítva szintén zárva van. Csak akkor van nyitva, ha félúton 45 fokban áll. Nem lehet tudni, hogy ezt pontosan mikor zárták el. Én azt gondolom, hogy aki ezt elzárta, abban a hitben volt, hogy nyitva van. Azért gondolom ezt, mert a meleg oldalon is van egy csap, egy hagyományos kivitelű, és az nem volt elzárva.

A hiba oka

A szétszereléskor szinte minden panelen találtunk lyukat. Ezek hasonló méretű nyílások voltak a vízszintes 8-as átmérőjű csöveken főként a táblák alsó részében, de a fölső csöveken is. Számomra egyértelmű, hogy a csövek szétfagytak.
De hogyan került a rendszerbe víz? Feltételezem, hogy a sorozatos hibák miatt a töltetet nem fagyállóval pótolták, hanem csapvízzel. Tél előtt a vizet ugyan megpróbálták leengedni, de ez nem sikerült. A vízszintes és kissé hullámos csövekből a víz nem folyt ki, és fagydugó keletkezett. De az is lehet, hogy a lent elzárva talált csap miatt az egész mező tele volt vízzel, amikor beköszöntött a tél.
Szétnyílt cső
Szétnyílt cső

Találtunk viszont olyan lyukakat is, amelyek nem magyarázhatóak fagyással. Feltételezésem szerint ezeket a dilatációs mozgás, illetve az abból adódó feszültség okozta. Ilyen hiba korábban többször jelentkezett már, több-kevesebb sikerrel javítgatták őket. Sajnos nem keményforrasztással, hanem a célra alkalmatlan lágyforrasszal.
Sikertelen javítás
A lágyforrasszal javított hiba újra előjött

Szétszerelés

Szivacsos tetőlétra
Szivacsos tetőlétra külön szivaccsal a leszerelt üveg alá. Ha valaki enélkül áll neki a munkának, az eleve kudarcra van ítélve.
Egyszerre két szomszédos üveget nem tudtunk levenni, mert a létra szomszédos üvegen támaszkodik. Ezért ha egy panelen nem találtunk több hibát, akkor azt újra össze kellett szerelni.

Hibakeresés

Mivel a kollektorból kifolyó víz beázást okoz, a hibahelyeket kompresszorral kerestük. Sajnos a rengeteg lyuk miatt alig lehetett hallani, hol fütyül a kollektor. Előkerült a sztetoszkóp is. (Forrás: Red White & Blue Thrift). Sajnos volt néhány olyan lyuk is, amit levegővel sehogyan sem sikerült megtalálni. Ezért vizes szivárgáskereséshez kellett folyamodnunk és újra folyt a víz mindenfelé. Szerencsére be a szobába nem jutott belőle.
Napkollektor vizsgálata sztetoszkóppal
Napkollektor vizsgálata sztetoszkóppal
Hibahely feltárása
Hibahely feltárása

Lyuk foltozása

A javítást kizárólag keményforrasztással végeztük. Így a javított csőszakasz még erősebb, mint az eredeti cső.
Cső javítása üveg mellett foltozással
Cső javítása üveg mellett foltozással. Forrasztás közben és utána is egy kicsit az üveget vízzel hűtöttük.
Cső javítása cső betoldásával
Cső javítása cső betoldásával

Az osztók javításánál a legnehezebb feladat a fecskefészekhez hasonló régi lágyforrasz eltávolítása volt. Ezután a hibát illetve a panelen lévő összes ilyen forrasztást szilfosszal megerősítettük. Ehhez már nem volt megfelelő a PB gázos forrasztó, acetilént kellett használni. Sajnos legfölülre nem ért el a tömlő.

Osztó javítása szilfoszal
Osztó javítása szilfoszal

Dilatációs feszültség csökkentése

Ahol az osztó széthasította az őt tartó fadarabkát és beékelődött, ott egy fémlemezkével próbáltam biztosítani a szabad mozgását.
Fémlemezke az osztó alatt
Fémlemezke az osztó alatt

Helyreállítás

Ahol a lemezt a csőről fel kellett tépnünk, ott azt visszaforrasztani nem tudtuk, mert azt csak hátulról lehetett volna, de belül galéria van. Ezért csak visszadrótoztuk a lemezeket a csövekhez. Elég szegényes megoldás, de a semminél talán egy kicsit jobb. Durván 30% teljesítmény csökkenéssel számoltunk ebből adódóan.
Helyreállított napkollektor
Helyreállított napkollektor

Megrendelő e-mailje

Veszprémben, 4 lakásos – napkollektoros társasházban élünk. A ház és a kollektor 2003-as építésű.
Szeretjük a kedvező szolgáltatását, igazán spórolossá teszi a fizetendő melegvíz számlánkat.

A ház tetőszerkezetén 2×10 elemből álló nagy méretű napkollektorunk van. A panelek szorosan egymás mellett helyezkednek el.
Igyekeztünk karbantartatni, több ,kevesebb sikerrel. Valahogy nem sikerült igazán jó szakembert találni .

Az idén tavasszal az egyik 10 elemes rendszert ki kellett iktatnunk, meghibásodás miatt , üzemen kívül helyeztük.Feltételeztük,hogy több elemnél, több lyuk lehet. Egy-egy foltozással. toldozással ugyanis nem oldódott meg a zavartalan működés.
Feltöltésnél,nyomáspróbánál,légtelenítésnél a tetőről elindult a zápor, jobb esetben csak lakáson kívül, többször azonban a nappalink is beázott.

Reménykedtünk, hátha sikerül jó szakembert találnunk. Így utólag bátran kijelenthetem, IGEN.
Szerencsénkre megtaláltuk Cser József személyében.

Felmérésnél nem sok jóval kecsegtetett (a napkollektor kora és a szakszerűtlen előzmények miatt) de korrektül felvázolta a lehetőségeket ahová a javítás során eljuthatunk a legrosszabbtól a legjobbig.
Egyedi szivacsos tetőlétrát készített. Külön szivacsra fektette az üvegeket. Kemény ,kitartó munkával -rossz időben, forróságban 28 lyukat forrasztott,hegesztett, mindent alaposan átvizsgált és tette működő képessé újra a kollektort, ami azóta is kitűnően üzemel. A nap 24 órájában van melegvíz.

Jó dolog a napkollektor de nem szabad figyelmen kívül hagyni a szakszerű,rendszeres karbantartást.
Felkértük Cser Urat ennek az elvégzésére is.
Örülünk, hogy megtaláltuk, jó munkát végzett.

Tisztelettel:Ballay Erzsébet


Tovább az eszköztárra