Titán anód beépítése Hajdú bojlerbe

De miért építene be titán anódot a bojlerbe? Azért, mert büdös a víz.

Figyelem! A villamos berendezés szerelését szaktudás hiányában szakemberrel végeztesse!

A műanyag fedél leszerelése

A hőmérsékletszabályzó termosztátról húzza le a forgatógombot és tekerje ki a rögzítő csavarokat. Figyelem! Az új fajta bojlernél van egy csavar a forgatógomb alatt is!

A víz leeresztése

  • Zárja el a hideg bejövő vizet
  • Ha előző este nem kapcsolta ki a bojlert és az tele van forró vízzel, akkor ne eressze a tartály vizét a lefolyóba közvetlenül, nehogy deformálódjanak a PVC lefolyócsövek. Inkább tegyen alá egy vödröt és a vizet abba vezesse
  • A biztonsági szelepet (csöpögtetőt) kb negyed fordulattal elforgatva a víz a tartályból megindul a lefolyó felé
  • Nyisson ki valahol egy meleg-víz csapot, hogy a levegő be tudjon menni a tartályba
  • Ha nem akar kifolyni a víz, akkor szerelje szét a bojler meleg-víz oldali bekötőcsövét

Meleg-víz bekötőcső szétszerelve
Meleg-víz bekötőcső szétszerelve
Víz leeresztése vödörbe
Víz leeresztése vödörbe

Villamos vezetékek leszerelése az alaplapról

Feszültségmentesítse a bojlert, vagy a legbiztosabb, ha áramtalanítja az egész házat.

Az alaplapról az összes vezetéket le kell szerelni (és megjelölni ha nem biztos magában):

  • Betápkábel
  • Villamos fűtés
  • Földelések a földelőcsavaron
  • Termosztát – legegyszerűbb, ha az egész termosztátot leszereli a tartóról vagy műanyag fedélből, mert csak 2 pici csavar tartja
  • Visszajező lámpácska

Alaplap leszerelése

Az alaplapot 6 csavar tartja. Körkörösen vagy lóugrásban haladva fokozatosan lazítsa meg az összes csavart, majd emelje le az alaplapot. Szerelje le a régi anódot. Egy vödör fölött szépen tisztítsa meg az alaplapot ügyelve arra, hogy a külső oldala, ahol a villamos fűtés csatlakozója van, ne legyen nedves.
Leszerelt alaplap
Leszerelt alaplap
Megtisztított alaplap
Megtisztított alaplap

Titán anód felszerelése az alaplapra

A titán anód nem érintkezhet az alaplappal. Kívülre és belülre is tegyen gumi alátétet és a kettő közé szigetelő csövecskét (tartozékok). Húzza meg a 6-os anyát, de csak érzéssel, hogy a gumi alátét nehogy szétszakadjon.
Titán anód az alaplapon
Titán anód az alaplapon

Bojler előkészítése összeszereléshez

Nyúljon be a bojlerbe feltűrt ingujjal és kotorássza ki a koszt az alá helyezett vödörbe. Ha már tiszta, akkor egy ronggyal törölgesse ki szépen. Különös gondot fordítson a peremre. Vegye le a régi tömítést, és egy tiszta ronggyal szépen törölgesse le a peremet a tömítés alatt is. Majd helyezze fel az új tömítést (a titán anódnak nem tartozéka!). A csavarokat vékonyan zsírozza be.
Bojler alaplap tömítés visszahelyezve
Bojler alaplap tömítés visszahelyezve

Alaplap visszaszerelése

Tegye vissza az alaplapot a helyére és rakja vissza a 6 csavart illetve alátétet. Ügyeljen rá, hogy a bojlertest földeléseket ne gyűrje az alaplap alá.
Bojlertest földelések
Bojlertest földelések
Körkörösen haladva fokozatosan húzza meg az összes csavart.
Visszaszerelt alaplap
Visszaszerelt alaplap
Kösse vissza az összes leszerelt vezetéket illetve a termosztátot is szerelje vissza ha leszerelte. A bojlertest földeléseket gondosan hajtogassa és csavarozza rá a közös földelőcsavarra.
Szerelje össze a szétszerelt bekötőcsövet, de a tömítést cserélje ki. Zárja el a megnyitott meleg-víz csapot. Nyissa ki a hideg-víz csapot és töltse fel a bojlert vízzel teljes nyomásra. Ellenőrizze, hogy nincs-e csöpögés. Ha nincs, akkor a meleg-víz csapot kinyitva engedje ki a rendszerből a levegőt, majd a meleg-víz csapot újra zárja el.

Titán anód bekötése

A bekötő kábelen lévő két szemes saru nem egyforma méretű, hogy ne lehessen fordítva bekötni. A nagyobbik 6 mm-es saru a barna vezetékkel megy a titán anódra, a másik 5 mm-es saru megy a közös földelő csavarra.
Titán anód bekötése a testre
Titán anód bekötése a testre
Titán anód bekötése az anódra
Titán anód bekötése az anódra

Beüzemelés

Kapcsolja vissza az áramot.
A termosztát gombját feltekerve kapcsolja be a fűtést. A visszajelző lámpácskának világítani kell, illetve a villanyórán jelentős pillanatnyi fogyasztást kell látni (pörög az óra).
A termosztát gombját letekerve kapcsolja ki a fűtést. A visszajelző lámpácskának el kell aludnia, illetve a villanyórán sokkal kisebb fogyasztást kell látni (nem pörög annyira az óra).
Bojler működési próba
Bojler működési próba
Helyezze feszültség alá a titán anódot. Dugja be az USB tápot a fali aljzaba (konnektorba) és az USB bekötőkábelt dugja be a tápegységbe. A pici led jelzi, hogy az anód feszültség alatt van.
Titán anód feszültség alatt
Titán anód feszültség alatt
Végül szerelje vissza a műanyag fedelet és a termosztát forgatógombot.


Tovább az eszköztárra