Napkollektor telepítés jurta mellé

Előzmények

HMV ellátás a telepítés előtt

A meleg vizet 120 literes villanybojler biztosította.

Rendelkezésre álló anyagok

Egy másik, túlméretezett rendszer részleges bontásából rendelkezésre állt egy 30 csöves napkollektor mező, illetve a megrendelő egy ismerősétől kapott egy bontott belső hőcserélős meleg víz tárolót. Ezek képezték a rendszer alapját.
Bontott meleg víz tároló
Bontott meleg víz tároló

A rendszer felépítése

A meglévő illetve az ‘új’ meleg víz tárolót sorba kötöttem. Meg akartuk ugyanis őrizni a villamos meleg víz ellátás lehetőségét is, jóllehet az új tartályban nem volt villamos patron. Így a napkollektorral felmelegített víz a régi villanybojlerbe kerül, amikor valaki meleg vizet használ.

Nehézségek

A jurta formája illetve szerkezeti felépítése sem tette lehetővé, hogy a kollektort a tetejére szereljük. Ezért a szomszédos fatároló tetejére tettük.
Napkollektor bekötése a fatárolón
Napkollektor bekötése a fatárolón
Viszont ez egy különálló épület, és a csővel eljutni odáig nem volt egyszerű. Úgy döntöttünk, hogy a földbe süllyesztjük a csövet a jurta és a fatároló között.
Cső vezetése a föld alatt
Cső vezetése a föld alatt
A föld alatti szakaszt védőcsőbe húztuk, ahol kibújtunk a csővel a földből, oda kartondobozból kis aknát készítettünk amit utólag telefújtunk purhabbal.
Napkollektor a fatárolón
Napkollektor a fatárolón

A gépház

Gépház számára nem volt hely ezért a meleg víz tárolót a fürdőszobában helyeztük el. Ide került a szivattyú és a napkollektor szabályzó is.
A meleg víz tartály a fürdőszobában háttérben a napkollektor szabályzóval
A meleg víz tartály a fürdőszobában háttérben a napkollektor szabályzóval

Tapasztalatok

A napkollektor felmelegedett jól, a maximális mért hőfok 88°C volt. Úgy tűnt, hogy az új tartály is, hiszen az is 43°C-os lett. Meleg víz azonban nem volt, a villany bojlerben csak kb 30°C-os lett a víz.
LCD1

LCD2

LCD3

LCD4

LCD5


Tovább az eszköztárra