Napelem tervezés csak március 31-ig

A teljes ügymenet jelen állás szerint ha minket kér meg

  1. Ön megadja a szükséges adatokat a táblázatunk kitöltésével és meghatalmazást is
  2. Ha valami hiányzik, visszaküldöm pótlásra vagy javításra ahányszor szükséges, de legfeljebb ötször. Figyelem: nem elegendő a hiányzó adatokat közölni szóban vagy például e-mailben, hanem minőségbiztosítási okból egy tökéletesen kitöltött adatközlő lapot kérek!
  3. Kifizeti nekem a tervezési illetve ügyintézési díjat
  4. Elkészítjük az igénybejelentőt, a megbízást és ha szükséges, akkor meghatalmazást is. A megbízást nekem adja a tervezésre, a meghatalmazást pedig annak, aki esetleg az ön nevében eljár.
  5. Elküldjük ezeket önnek aláírásra e-mailben vagy ha külön kéri, akkor eredetiben levélben.
  6. Ön aláírva visszaküldi ezeket e-mailben  vagy eredetiben levélben.
  7. Én is aláírom ezeket és elkészítjük a beadandó pdf fájlokat.
  8. Elküldjük ezeket az áramszolgáltatónak e-mailben. Ön másolatot kap.
  9. Ha a beépített inverter nem nagyobb mint 2,5kW, akkor egyúttal a csatlakozási dokumentáció kivonatot is beküldjük. Ezzel meggyorsítjuk az ügyintézést kissé. Az áramszolgáltató várhatóan egyből jóváhagyást küld, nem lesz külön Műszaki Gazdasági Tájékoztató

  10. Az áramszolgáltató elbírálja az igénybejelentőt és kiküldi a Műszaki Gazdasági Tájékoztatót. (Ez lényegében egy elvi engedély). A beadástól számított 30 napon belül ígérik hogy válaszolnak.
  11. A műszaki gazdasági tájékoztatót elküldi nekem.
  12. Elkészítem a csatlakozási dokumentáció kivonatot és elküldöm az áramszolgáltatónak. Ön másolatot kap.
  13. Az áramszolgáltató jóváhagyást küld. Ha önnek küldi, azt továbbítja nekem.
  14. Megtörténik a telepítés.
  15. A kivitelező kiállítja a kivitelezői nyilatkozatot, amit ön is aláír.
  16. Arra jogosult szaki érintésvédelmi jegyzőkönyvet készít. Ezt én rendelem meg a barátomtól az ön költségére vagy ön akitől akarja.
  17. A kivitelezői nyilatkozattal és az érintésvédelmi jegyzőkönyvvel készre jelentjük a telepítést az áramszolgáltató felé.
  18. Az áramszolgáltató beütemezi az óracserét és időpontot egyeztetnek önnel.
  19. Kicserélik az órát ad-vesz órára. Ha az áramszolgáltató szerelője valami hibát talál akkor megtagadhatja az óracserét illetve az üzembe helyezést.
  20. Az áramszolgáltató kiküldi a módosított szerződést.

  Figyelem! Az ügymenetben különböző határidők vannak, amelyeket nekünk szigorúan be kell tartani! Ha önnek felróhatóan valamelyik határidőből kicsúszunk, akkor jó eséllyel az egész procedúrát elölről kell kezdeni. Ez esetben a többlet költségek önt terhelik illetve lehetséges, hogy időközben a feltételek is módosultak. Sajnos az a szóbeszéd járja, hogy a jövőben háztartási napelem rendszereket csak akkumulátoros energiatárolóval lehet majd telepíteni.

  A teljes ügymenet jelen állás szerint a következő ha ön intézi

  Az ügyintézés menetét az áramszolgáltató bármikor módosíthatja.

   Igénybejelentő beadása:

   • E-on területen az Eon igénybejelentőt kell kitölteni és beadni. Beadhatja ön vagy meghatalmazással én. Ha az inverter teljesítmény maximum 2,5kW 1 fázison, akkor egyúttal a csatlakozási dokumentáció kivonat is beadható, vagyis nem kell külön engedélyt kérni
   • MVM területen legegyszerűbb ha ön adja be. Sajnos MVM Next EnergiApp alkalmazást hiába tölti le, ebben jelen állás szerint nem fogja tudni intézni az ügyet. Célszerű egy időpontot kérni személyes ügyintézésre és ott minden papírral megjelenni és beadni az igényt. Ehhez szüksége lesz az inverter típusára is. Ha üzenetet küld, segítek a kiválasztásban díjmentesen.
   • Démász területen is az engedélyeztetési folyamat az igénybejelentő beadásával indul.
    Igénybejelentő
    Ezt ön is beadhatja vagy megbízást adhat nekem hogy én adjam be. A megbízólevél már a terv benyújtására is feljogosít majd engem.

   Az áramszolgáltatók előszeretettel módosítják a nyomtatványaikat, ezért célszerű tájékozódni, hogy van-e esetleg frissebb.

  1. Az áramszolgáltató elbírálja és kiküldi a műszaki gazdasági tájékoztatót. (Ez lényegében egy elvi engedély). A beadástól számított 30 napon belül ígérik hogy válaszolnak.
  2. A műszaki gazdasági tájékoztatót elküldi nekem az adatszolgáltatással együtt (lásd lejjebb)
  3. Kifizeti nekem a tervezési díjat
  4. Elkészítem a csatlakozási dokumentáció kivonatot és elküldöm önnek. Lehet, hogy a tervet csak később készítem el, de ezzel már továbbléphet
  5. Csatlakozási dokumentáció kivonat beadása (a tervet nem kell beadni, de a kivonat a terv alapján kell készüljön) Ezt is ön adja be.
  6. Az áramszolgáltató jóváhagyást küld
  7. Megtörténik a telepítés
  8. Kivitelezői nyilatkozatot készíttet a kivitelezővel. Kivitelezői nyilatkozatot mi is ki tudunk állítani, ha a szakszerű kivitelezés fényképekkel dokumentálva van. De kérdéses hogy az angol cégünk nyilatkozatát elfogadja-e az áramszolgáltató. Ezt ön is aláírja.
  9. Érintésvédelmi jegyzőkönyvet készíttet arra jogosult szakival. Az egyik barátom is jogosult erre (Józsa Zsolt 06309815023)
  10. A kivitelezői nyilatkozattal és az érintésvédelmi jegyzőkönyvvel készre jelenti a telepítést az áramszolgáltató felé.
  11. A kivitelezői nyilatkozattal és az érintésvédelmi jegyzőkönyvvel készre jelentik a telepítést az áramszolgáltató felé. Kivitelezői nyilatkozatot mi is ki tudunk állítani, ha a szakszerű kivitelezés fényképekkel dokumentálva van. De kérdéses hogy az angol cégünk nyilatkozatát elfogadja-e az áramszolgáltató. Érintésvédelmi jegyzőkönyvet arra jogosult szaki készíthet. Az egyik barátom is jogosult erre (Józsa Zsolt 06309815023)
  12. Az áramszolgáltató beütemezi az óracserét és időpontot egyeztetnek önnel.
  13. Kicserélik az órát ad-vesz órára. Ha az áramszolgáltató szerelője valami hibát talál akkor megtagadhatja az óracserét illetve az üzembe helyezést.
  14. Az áramszolgáltató kiküldi a módosított szerződést.

  Figyelem! Az ügymenetben különböző határidők vannak, amelyeket önnek szigorúan be kell tartani! Az áramszolgáltatóra a határidők csak elvben vonatkoznak.

  Adatszolgáltatás

  Ha azt szeretné, hogy én csináljam a tervet vagy esetleg az ügyintézést is, akkor szükségem van adatokra. A következőket kérem öntől:

  Ha MVM a szolgáltató, akkor további dokumentmuok is kellenek:

  1. Melléklet, amely csak akkor lesz letölthető, ha a tervezési folyamatot elindítottam az Elmű Hálózat portálján. Akkor fogom önnek átküldeni kitöltésre. Ez három részből áll:
   • Tervezői nyilatkozat. Ezt én fogom aláírni.
   • Forgalmazói nyilatkozat. ezt a forgalmazóval kell aláíratni.
   • Termelői nyilatkozat. Ebben ön nyilatkozik arról, hogy mi legyen a többlet termeléssel.
  2. Műszaki gazdasági tájékoztató (MGT) aláírva.
  3. Tulajdonosi hozzájárulás. Csak akkor kell, ha a szerződő és a tulajdonos nem azonos.
  4. Térképmásolat. Ha rendelkezik ügyfélkapuval, akkor pl itt ingyen beszerezheti, habár nem lesz hiteles. Jelenleg nem követelnek hiteles másolatot, de ez változhat.
  5. Alaprajz, amin be van jelölve az inverter helye.

  Ha esetleg valamilyen készüléket már megvásárolt, és szeretné hogy azt tervezzem be, akkor az adatszolgáltatás táblázatba az ‘Egyéni megjegyzés, üzenet’ mezőbe ezeket írja be. Kérem küldjön ezekről a készülékekről adatlapot is. Ha nem küld adatlapot vagy nem írja be a megjegyzés rovatba a pontos típusokat, esetleg ezek nem egyeznek, akkor én fogok választani típust.
  Ha valamilyen körülményt e-mailben megír, telefonon vagy bármi egyéb módon közöl, de az adatközlő táblázatban nem tünteti fel, akkor azt nem fogom figyelembe venni. Ha valami utólag jut eszébe, de még mielőtt megkezdeném a tervezési munkát, kérem pontosítsa a táblázatot és küldje el újra.

  Utólagos módosítás

  Az adatszolgáltatás táblázatot hibátlanul és hiánytalanul töltse ki, mert a tervet az itt megadott adatok alapján készítem el. Ha azért kell esetleg tervmódosítást csinálnom, mert ön hibás vagy téves adatot adott meg vagy más okból kér módosítást, akkor azért külön díjat kérek. Amíg nincs meg minden adat, nem állok neki a tervezésnek, ügyintézésnek.


Tovább az eszköztárra