Moha utca

Napkollektor rendszer meleg víz előállításra és fűtésrásegítésre és medence fűtésre

Nagy napkollektor rendszer, melynek feladata a meleg víz előállításán felül a fűtésrásegítés és a medence fűtése lenne.

Napkollektorok az udvaron ívesen elhelyezve

Napkollektorok az udvaron ívesen elhelyezve. Ebből adódóan a csatlakozó fittingek a kollektorok között töréssel csatlakoznak egymáshoz, több helyen szivárogva. Ezért aztán a rendszer állandóan lelevegősödik, leáll a keringés és forr a fagyálló. Ezért van letakarva.

Meglepő, de a rendszerben sehol nem volt légtelenítő. Eredetileg ugyan beépítettek egyet, de valakinek a javaslatára eltávolították.

Elvi vázlat a felmérés idején

Elvi vázlat a felmérés idején. a kollektorok vagy a meleg vizet állítják elő, vagy pedig a 7m3-es puffert fűtik. Látható, hogy az uszoda fűtés nem szerepel a vázlaton, jóllehet ez volt a rendszer egyik alapvető célja. Az uszoda fűtésére a napkollektor rendszer úgy tud rásegíteni, ha a gázkazán is üzemel, és a jobbra lent látható hőcserélőn keresztül a 7m3-es pufferből rámelegít. Így az uszodafűtés egyrészt a gázkazánhoz kötött, másrészt két hőcserélőn keresztül két hőfoklépcsővel, tehát kevéssé hatékonyan üzemelhet.

Látható a vázlaton egy már kikötött hőcserélő is. A feladata egy kissé homályos, feltehetőleg azért kötötték ki, mert nem is volt rá szükség

Napkollektor szabályzó

A rendszer szabályozását egy kereskedelemben kapható kész szabáylzóval próbálták megoldani, de az nem illeszkedett tökéletesen a feladathoz. Ezért sem volt lehetséges az uszodavíz fűtést érdemben megvalósítani.

Elvi vázlat javaslat

Elvi vázlat javaslat

A javasolt átalakítás lényege az lett volna, hogy kialakítjuk az uszodavíz fűtésének lehetőségét a gázkazántól függetlenül.. Az egymás mellett látható három szivattyú lehetővé tette volna, hogy a kollektorok a meleg vizet, a 7m3-es puffert és az uszodát is fűthessék egymástól függetlenül vagy akár egyszerre is.

Természetesen a szivárgásokat is meg kellene szüntetni.


Tovább az eszköztárra